Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

von der Leyen: Vi ska göra det så svårt som möjligt för Kreml

BRYSSEL 23 februari 2022

EU inför sanktioner mot ryska politiker, banker och möjlighet att finansiera statsbudgeten. Samtidigt varnar väst för fler motåtgärder om Ryssland trappar upp våldet ytterligare.

EU-ländernas utrikesministrar enades på tisdagskvällen om unionens sanktioner mot Ryssland för att landet erkänt två ukrainska regioner som självständiga länder och gått in med soldater i dessa. Rysslands president Vladimir Putin har gjort klart, enligt Ekot, att de av honom nu erkända utbrytarregionerna i östra Ukraina också innefattar de delar av området som i dag står under ukrainsk militär kontroll.

Vad exakt sanktionerna innehåller är på onsdagsmorgonen inte helt känt men bland annat riktas de mot ryska banker, 351 parlamentariker och möjligheter att låna pengar i EU.

– Vi ska göra det så svårt som möjligt för Kreml att fullfölja sin aggressiva politik, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på tisdagskvällen.

Jurister från de 27 medlemsländerna har under natten nagelfarit sanktionstexten som väntas godkännas formellt senast i dag onsdag klockan tre via ett skriftligt förfarande.

Separat har även Tyskland beslutat att på obestämd tid avbryta godkännandet av den tysk-ryska gasledningen Nord Stream 2.

Samtidigt har USA, Storbritannien och Kanada infört liknande sanktioner mot Ryssland. Även Japan och Australien har meddelat att man kommer införa sanktioner.

Ytterligare sanktioner väntar

Sanktionerna från väst är de första i ett större paket som väntar om Ryssland går ännu längre i sin aggression mot Ukraina.

– Om Ryssland fortsätter eskalera denna kris som man skapat är vi redo att vidta ytterligare motåtgärder, sade von der Leyen.

Enligt EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell är man redo att införa sanktioner mot ryska oligarker som stödjer och tjänar på regimen. 

– Vi har en arsenal, en handlingsförmåga, men vi ville inte använda den på en gång, eftersom vi tror att vi måste följa händelseutvecklingen allteftersom, sade Borrell.

Även USA och Storbritannien har meddelat att ytterligare sanktioner kan komma att sättas in vid en eventuell rysk upptrappning.

– Det kommer att bli ännu hårdare sanktioner mot viktiga oligarker och nyckelorganisationer i Ryssland, som begränsar Rysslands tillgång till finansmarknaderna, om det blir en storskalig invasion av Ukraina", sade den brittiska utrikesministern Liz Truss, uppger Reuters.

En EU-diplomat säger till Financial Times att EU ”alltjämt har ett rätt stort [sanktions-]paket i reserv”.

I USA finns bland annat planer på att införa ett exportförbud för teknologi till Ryssland.

I morgon torsdag väntas G7-länderna diskutera sanktioner.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret