Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S).

Debatt: Debatt: Bekämpa Putin med grön energi

Heléne Fritzon (S) 23 mars 2022

Diskussionerna  på toppmötet måste handla om den gröna omställningen. Genom att öka takten för den gröna omställningen och satsa på hållbara energislag kan vi skapa stabilitet i Europa och göra oss oberoende av rysk olja och gas. Det skriver Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) inför torsdagens- och fredagens EU-toppmöte.

När Europas ledare samlas kommer diskussionerna handla om direkta åtgärder med anledning av kriget i Ukraina. Putins invasion av Ukraina är ett brott mot internationell rätt och har skapat stort humanitärt lidande. EU måste fortsätt stå enat och vara en röst för ett fredligt Europa med starka sanktioner mot Ryssland och solidarisk handlingskraft med Ukraina.

Sanktioner av historisk magnitud har riktats mot Ryssland. Landet har delvis stängts ute från det internationella betalningssystemet Swift, oligarker och inflytelserika personer i Ryssland har fått sina tillgångar frysta och stängts ute från sina lyxliv.

Men vi måste också blicka framåt för att skapa stabilitet i Europa. De europeiska ledarna måste fokusera på den gröna omställningen, först då kan vi bygga en stabil grön ekonomi samtidigt som vi gör oss oberoende av rysk energi.

Importen av rysk gas och olja är en stor del av finansieringen av invasionen av Ukraina och håller den ryska ekonomin flytande. Europa är starkt beroende den ryska gasen och oljan. För att stoppa importen av rysk gas måste EU kraftigt öka takten för utbyggnad av de gröna energislagen.

Arbetet för den hållbara omställningen har börjat, men vi måste accelerera farten. Energipriserna stiger och drabbar de redan utsatta grupperna i Europa. Inte minst kvinnor som redan till hör de med lägst inkomster i Europa.

Om EU skulle öka takten för den gröna energin skulle vi inte bara bidra till den gröna omställningen. Vi skulle också säkra upp energibehovet, sänka priserna och stoppa vårt beroende av rysk olja och gas.

Att arbeta här och nu för att lindra de humanitära konsekvenserna är viktiga och centralt. Låt oss ha två bollar i luften samtidigt. Vi kan både fortsätta kampen för att bekämpa Putins kallblodiga krig, samtidigt som vi gör framsteg för ett jämställt Europa som vilar på en grön ekonomi.

Heléne Fritzon (S)
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret