Ny EU-lag ska skärpa konkurrensen på nätet
BRYSSEL 25 mars 2022Förhandlare för medlemsländerna och EU-parlamentet har kommit överens om nya regler för stora nätjättar som nu måste öppna sig för mer konkurrens.
För drygt ett år sedan lade EU-kommissionen fram sitt förslag på en uppdatering av det europeiska regelverket för internet. De nuvarande reglerna är över 20 år gamla.
Förslaget kom i form av två lagar, en som bland annat rör hur man ska komma åt olagligt innehåll, desinformation och garantera grundläggande rättigheter, den digitala tjänstelagen DSA. Den andra, lagen om digitala marknader DMA, ska reglera konkurrens mellan mindre företag och stora nätjättar som Facebook, Amazon och Google.
Förhandlingar mellan EU:s lagstiftare i parlamentet och ministerrådet inleddes tidigare i år och natten till fredag meddelades att man preliminärt kommit överens om DMA.
– Det vi beslutat om inleder en ny era inom reglering av internet, sade Andreas Schwab, en tysk kristdemokrat som lett förhandlingarna för EU-parlamentets räkning under en presskonferens på fredagen.
Lagen om digitala marknaden reglerar företag som kallas ”grindvakter” – nätjättarna som bland annat Facebook och Google som i dag avgör vad och hur innehåll och tjänster från andra företag visas för vanliga användare.
– Stora grindvakter har hindrat företag och konsumenter från att dra nytta av fördelarna med konkurrenskraftiga digitala marknader. De kommer nu att vara tvungna att följa en väldefinierad uppsättning skyldigheter och förbud, sade EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager.
Syftet med lagen är att öppna för större konkurrens och rättvisa villkor för företag som inte dominerar marknaden och tillgången till tjänster så som exempelvis Apple.
Företag som bryter mot regelverket kan bötfällas med upp till tio procent av sin årliga globala omsättning. Detta kan dubblas till 20 procent vid upprepade överträdelser.
Överenskommelsen måste nu formellt godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna. Den nya reglerna kommer att träda i kraft ett halvår efter att lagen antagits.