Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson vill ge ukrainska flyktingar tillfälligt uppehållstillstånd.

EU väntas ge ukrainska krigsflyktingar tillfälligt uppehållstillstånd

BRYSSEL 2 mars 2022

EU kan komma att ge ukrainska krigsflyktingar tillfälligt uppehållstillstånd. EU-kommissionen föreslog på onsdagen att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet och därmed undanta den vanliga asylprocessen - och förslaget förväntas antas av EU:s migrationsministrar på torsdagen.

För att EU ska kunna erbjuda snabb och effektiv hjälp till människor som flyr från kriget i Ukraina föreslår nu EU-kommissionen att EU ska aktivera det så kallade massflyktsdirektivet från 2001. Direktivet, som aldrig tidigare har används, skulle innebära att de som flyr från kriget skulle beviljas tillfälligt skydd inom EU genom att få tillfälligt uppehållstillstånd. 

– Med dagens förslag kommer vi att ge medlemsländerna mer kapacitet att hantera krisen på ett ordnat och effektivt sätt. Vi kommer att bevilja människor i nöd uppehållsrätt, ge dem tillträde till arbetsmarknaden och bostäder, säger EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson i ett uttalande.  

Massflyktsdirektivet kom till redan 2001 efter kriget på Balkan på 1990-talet men har hittills aldrig används. Direktivet innebär att EU kan besluta att ge en grupp flyktingar tillfälligt uppehållstillstånd utan att de behöver genomgå en asylprövning. 

Uppehållstillståndet gäller för ett år, med möjlighet till max två års förlängning. 

Beslutet att aktivera massflyktsdirektivet kan bara tas av EU-ländernas regeringar. 

Frågan ska diskuteras när EU:s migrationsminstrar träffas i Bryssel i morgon torsdag - och ministrarna förväntas ge grönt ljus till förslaget. 

Sverige ställer sig bakom initiativet och kommer rösta för att direktivet aktiveras, rapporterar SVT. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret