Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
FN:s Internationella domstolen i Haag. Bilden är från tidigare möten i domstolen i samma fråga. Observera att Ryssland valt att bojkotta domstolen och lämnat sina platser tomma, till höger i bild.

Internationella domstolen till Ryssland: Avbryt kriget

BRYSSEL 16 mars 2022

Ryssland ska omedelbart avbryta kriget mot Ukraina. Det slog den Internationella domstolen i Haag fast på onsdagen. Domstolen fann inte några bevis på att Ukraina gjort sig skyldig till folkmord som Ryssland angav som skäl till invasionen.  "Fullständig seger", twittrade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter beslutet.

Den internationella domstolen i Haag, som är FN:s främsta rättsliga organ, slog på onsdagen fast att Ryssland omedelbart ska avbryta sina "militära operationer” mot Ukraina. Samtliga 15 domare utom den ryska och kinesiska domaren stödde beslutet. Ryssland valde att inte vara på plats och föra sin talan.

I domen framgick att domstolen inte in fått in några bevis som stödjer anklagelserna från den ryska federationen om att folkmord begåtts på ukrainskt territorium – vilket angavs av Rysslands president Putin som skälet till invasionen.

– Ukraina vann en fullständig seger i sitt mål mot Ryssland vid Internationella domstolen. ICJ beordrade att omedelbart stoppa invasionen. Ordern är bindande enligt internationell rätt. Ryssland måste följa detta omedelbart. Att ignorera ordern kommer att isolera Ryssland ytterligare, skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter efter domstolens utlåtande.

 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret