Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Inget beslut togs om ytterligare sanktioner mot Ryssland när utrikesminister Ann Linde träffade sina EU-kollegor i Bryssel på måndagen.

Splittrat EU – inga nya sanktioner mot Ryssland

BRYSSEL 22 mars 2022

Inga nya sanktioner mot Ryssland – men EU ska stärka sitt försvarssamarbete och ge mer vapenstöd till Ukraina. Det beslutade EU:s utrikes- och försvarsministrar på måndagen. 

Svenska EU-politiker beklagar att ytterligare sanktioner uteblev.

Inget beslut togs om ytterligare sanktioner mot Ryssland när EU:s utrikesministrar på måndagen träffades i Bryssel. 

Inför mötet var länderna splittrade i frågan kring ytterligare sanktioner med flera EU-ledare som aktivt drev på för att EU skulle införa utökade sanktioner mot Ryssland medan vissa vill avvakta. 

Enligt utrikesminister Ann Linde finns det dock en möjlighet till ytterligare sanktioner framöver. 

– Det var ingen detaljerad diskussion om ett femte (sanktions)paket men det finns en öppenhet för ytterligare sanktioner så småningom, sade Ann Linde efter mötet – utan att vilja ge någon tidsplan för när nya sanktioner skulle kunna komma. 

Mer stöd till Ukraina och nytt säkerhetssamarbete

Däremot kom EU-länderna överens om att fördubbla det militära stödet till Ukraina från 500 miljoner till en miljard euro. 

EU-ministrarna enades också om en ny plan för utrikes- och säkerhetspolitiken. 

– Nu finns det alltså en gemensam så kallad “Strategisk kompass” som kommer att stärka EU:s säkerhets- och försvarspolitiska samarbete, sade Ann Linde men underströk också att det inte är något alternativ till Nato eller till den transatlantiska länken, utan ett komplement. 

Stöd till Ukraina välkomnas…

Besluten om att dubbla det militära stödet till Ukraina välkomnas av Charlie Weimers (SD) som sitter i EU-parlamentets utrikesutskott. 

– Vi välkomnar även att större satsningar på försvarskapacitet prioriteras men anser att mer fokus bör läggas på att stärka medlemsstaternas reella försvarsförmåga istället för att etablera nya EU-strukturer vid sidan av NATO, säger Charlie Weimers (SD). 

Även utskottskollegan David Lega (KD) är positiv till det dubblerade stödet till Ukraina.

– Ukraina behöver hjälp – mycket hjälp – på alla fronter: ekonomiskt, politiskt och militärt. Därför är det nu viktigt att inga dörrar stängs, varken på EU- eller nationell nivå, säger David Lega (KD). 

…men besvikelse över uteblivna sanktioner

Däremot hade svenska EU-parlamentariker från höger till vänster velat se ytterligare sanktioner. 

– Jag hade velat se beslut om fler sanktioner, inte minst tydliga steg för att stoppa importen av Putins fossila olja och gas som finansierar hans krigskassa. Det är också det som ukrainska regeringsföreträdare begärt för att öka trycket på Putin, säger Malin Björk (V).  

David Lega (KD) tycker att det är mycket frustrerande att EU:s medlemsstater ännu inte kunnat komma överens om att stoppa importen av rysk gas och olja, 

– Det betyder att EU fortsätter att finansiera Putin och hans krig, säger David Lega (KD). 

Även Sverigedemokraterna hade velat se ytterligare sanktioner. 

– Vi vill se att SWIFT-uteslutningen omfattar fler banker och att vi förbereder Europa för ett fullskaligt handelsembargo med Ryssland, säger Charlie Weimers (SD). 

Mer diplomatiska klarheter

Malin Björk (V) hade också önskat att utrikesministrarna meddelat på vilket sätt deras länder försöker stötta förhandlingarna om eldupphör. 

– Eller är EU-ländernas regeringar överens om att lämna detta till Erdogan? Det är för tyst om hur vi ska åstadkomma ett stopp i dödandet, säger Malin Björk (V).

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret