Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel under onsdagens debatt i EU-parlamentet

EU-ledare: Förr eller senare totalstopp för import av rysk energi

BRYSSEL 6 april 2022

Europeiska rådets ordförande Charles Michel räknar med att EU kommer att införa ett totalembargo på rysk energi, inklusive gas. I EU-parlamentet är stödet för ytterligare sanktioner massivt men man kräver att det ska ske förr snarare än senare.

I går tisdag presenterade EU-kommissionen sitt förslag på ett femte sanktionspaket med bland annat ett importstopp för rysk kol. 

– Dessa sanktioner kommer inte att bli våra sista. Vi måste nu se över olja och de inkomster som Ryssland får från fossila bränslen, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en debatt i EU-parlamentet på onsdagen där unionens reaktioner mot Ryssland för landets anfallskrig mot Ukraina diskuterades.

EU-länderna importerar kol från Ryssland för runt fyra miljarder euro årligen. Detta står i skuggan av importerna av olja och gas som EU-länderna dagligen betalar en miljard euro för. Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som representerar medlemsländernas stats- och regeringschefer, räknar med att även gaspengar till Ryssland kommer att behöva se ett stopp.

– Jag anser att åtgärder för olja och gas kommer att behövas förr eller senare. Vladimir Putin får och kommer inte vinna detta krig, sade Michel.

Från EU-parlamentarikerna kom flera krav på att sanktionerna redan nu måste utvidgas och att stödet till Ukraina måste intensifieras. Vissa ville se ett importstopp för olja medan andra ville gå längre och redan nu inkludera gas i ett embargo.

– De fyra första paketen fungerade inte. Jag förutser att det femte paketet inte heller kommer fungera. Stegvisa [sanktions-]paket med en autokrat fungerar inte. [Vi behöver] gå för ett fullständigt sanktionspaket omedelbart. Allt annat kommer att förlänga kriget, sade den liberale belgiske EU-parlamentarikerna Guy Verhofstadt.

Ett tydligt stöd för att gasembargo fanns bland parlamentariker från Öst- och centraleuropa. Inga svenska ledamöter deltog i onsdagens debatt.

Tydligast motstånd mot ett importstopp av rysk gas fanns bland tyska parlamentariker från både höger och vänster.

– Vi i EU måste hålla samman. Ingen hjälps av att tillverkningsindustrin stannar av, när fabriker förvandlas till skrot, sade den tyske socialdemokraten Jens Geier.

Hans landsman Manfred Weber som leder den kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen ville se ytterligare sanktioner och militärt stöd till Ukraina men ställde sig inte bakom något omedelbart gasstopp.

– Vi vill gå längre [med sanktioner] med ett direkt stopp av oljeleveranser [från Ryssland], sade Weber.

Flera ledamöter, främst från den socialdemokratiska partigruppen S&D, efterfrågade EU-åtgärder för att ekonomiskt hjälpa de som drabbas mest av de ökade energipriserna.

– Vi måste vidta åtgärder för att mildra stöten i alla EU-länder, sade S&D-gruppens ledare, den spanska socialdemokraten Iratxe García Pérez som ville se en ny fond baserad på EU:s coronaåterhämtningsfond med gemensam upplåning och fördelning till de mest behövande medlemsländerna.

Uppmaningar om att inte införa fler sanktioner mot Ryssland kom från ett fåtal ledamöter på den yttersta vänstern och högern.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret