Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och statsminister Magdalena Andersson under torsdagens pressträff i Stockholm.

EU-ledare till Sverige: Gå inte före med egna energisanktioner

BRYSSEL 8 april 2022

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vädjar om enighet bland medlemsländerna i sanktionerna mot Ryssland och meddelar att man arbetar på ett sjätte paket.

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet kräver att Sverige ska stoppa all import av rysk energi omedelbart, även om EU inte gör det. Statsminister Magdalena Andersson (S) har hittills sagt nej till att driva frågan på EU-nivå och får nu stöd av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Min vädjan är att vi går framåt tillsammans och det är värt att verkligen samordna mellan medlemsländerna för då blir sanktionernas effekt starkare, sade von der Leyen under ett besök i Sverige på torsdagen.

Sanktioner på EU-nivå kräver enhällighet men Ungerns premiärminister Viktor Orbán har vid upprepade tillfällen hävdat att landet inte kommer att gå med på att sluta importera olja och gas från Ryssland. von der Leyen säger sig dock inte ha sett något sådant ungerskt motstånd.

– Hittills har alla 27 medlemsländer stått fast vid sanktionerna och vi har inga indikationer på att detta inte är fallet för de kommande, sade kommissionsordföranden.

I dag fredag godkänns formellt det femte sanktionspaketet mot Ryssland. Enligt Ursula von der Leyen arbetar kommissionen redan på ett sjätte paket som väntas innehålla en utfasning av import av rysk olja.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret