Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ryssland säljer varje år vodka till EU för 50 miljoner euro. Det femte sanktionspaketet förbjuder nu import av rysk vodka. Arkivbild.

Femte sanktionspaketet klart – kaviar, kol och transporter stoppas

BRYSSEL 8 april 2022
Uppdaterad: 12 april 2022

Stopp för ryskt kol, väg- och sjöfartstransport, vodka och Putins döttrar på svarta listan. Det är delar av innehållet i EU:s femte sanktionspaket mot Ryssland. Totalt omfattas numera drygt en femtedel av EU:s totala handel med Ryssland av straffåtgärder.

EU-länderna godkände på fredagen det femte sanktionspaketet mot Ryssland för dess senaste anfallskrig mot Ukraina. 

Två nya områden omfattas av sanktionerna: energi och transport. På energiområdet införs ett förbud mot att köpa rysk kol till ett värde på runt åtta miljarder euro årligt för Ryssland. Förbudet kommer med en utfasningsperiod på 120 dagar för existerande kolkontrakt.

För transport införs ett förbud för lastbilar registrerade i Ryssland och Belarus att frakta varor till och från EU. Samtidigt får ryskflaggade fartyg inte längre lägga till i EU-hamnar. Förbudet gäller retroaktivt från den 24 februari – dagen för den ryska invasionen.

Undantag görs för transporter av bland annat livsmedel, läkemedel, humanitärt bistånd så väl som gas och olja. Värdet på handeln som omfattas av detta är det enligt kommissionen svårt att göra några beräkningar på.

Utökade import- och exportförbud

Tidigare sanktionspakets förbud mot import och export av vissa varor från och till Ryssland utökas. På exportsidan läggs ytterligare 15-20 till listan över redan existerande 57 teknologier som är avgörande för rysk industri och som landet har svårt att få tag i från andra länder. Det omfattar bland annat, kvantdatorer, avancerade halvledare, maskiner och kemiska produkter till ett värde av tio miljarder kronor. Det är lika mycket som USA:s totala handel med Ryssland under ett år.

– Detta har till syfte att på kort sikt underminera [Rysslands] militära förmågor och den industriella och ekonomiska utvecklingen i Ryssland på medelfristig och lång sikt, sade en EU-tjänsteman på fredagen.

På importsidan stoppas en rad ryska varor som vodka, trä, gummi, cement och kaviar till ett värde av 5,5 miljarder euro.

Tillslag mot finansiella sektorn

EU har tidigare klippt banden för sju ryska banker från betalningsystemet Swift. Nu går man lägre med fyra av de bankerna – Sovkombank, Novikombank, VTB and Otkritie – med en total frysning av deras tillgångar.

– Att frysa tillgångar är den tuffaste åtgärden. Med frysta tillgångar kan [bankerna] inte gör något mer alls. Det är ett totalförbud, man kan inte ens kontakta dem. Det är över, sade en annan EU-tjänsteman.

 Tillsammans utgör de fyra bankerna knappt en fjärdedel av den ryska banksektorn. Samtidigt förbjuds förvaltningsbolag i EU erbjuda sina tjänster till ryssar. Vid offentliga upphandlingar får inga nya kontrakt ges till ryska medborgare eller företag.

Putins döttrar på svarta listan

Man lägger även till ytterligare 217 personer och 18 företag och organisationer på EU:s svarta lista med frysta tillgångar och inreseförbud.  Bland dessa finns oligarker och affärsmän som Oleg Deripaska, Boris Rotenberg och Herman Gref men även Vladimir Putins två döttrar Katerina Tichonova och Maria Vorontsova. Den största delen, 179 personer, utgörs av medlemmar i de så kallade regeringarna och parlamenten i utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret