Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentets byggnad i franska Strasbourg. Arkivbild.

Klimat och ukrainska flyktingar på EU-parlamentets dagordning

BRYSSEL 1 april 2022

EU-parlamentarikerna ska ta ställning till två klimatrelaterade frågor och diskutera situationen för unga som flyr det ryska kriget i Ukraina.

På tisdag i nästa vecka ska EU-parlamentarikerna debattera och rösta om den uppgörelse man nått med medlemsländerna om att uppdatera regelverket för gränsöverskridande energinätverk, kallat TEN-E som har ett årtionde på nacken. Det ska underlätta EU:s övergång till mer klimatvänlig energi och sätta standard för vilka energiprojekt som kan få EU-stöd.

EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) har förhandlat frågan för den socialdemokratiska partigruppen S&D:s räkning.

– TEN-E ska se till energi finns där den gör mest nytta och givetvis att vi har ett regelverk som ger utrymme för den fossilfria energi som vi ska växla över till fullständigt så småningom, sade Erik Bergkvist på fredagen.

Enligt honom ska inga nya projekt med fossila energikällor längre kunna få EU-stöd med undantag för önationerna Malta och Cypern.

Han räknar med att en stor majoritet av parlamentarikerna kommer att ställa sig bakom uppgörelsen med medlemsländerna. En som inte kommer rösta för är Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner.

– Det här är vår största chans att göra oss kvitt gasen. Men där har vi misslyckats. Fortfarande tillåter man i det här regelverket gasprojekt på Cypern och Malta, så kallade smarta gasprojekt och blandning av vätgas med naturgas fram till 2030. Det här är helt oacceptabelt, sade Emma Wiesner. 

Erik Bergkvist menar dock att Wiesner har fel och att det inte finns några ”pengar till nya fossilgasinvesteringar” utan att det rör sig om utfasningar.

– Jag tycker att det är synd att man säger nej till det här nya regelverket, sade Bergkvist.

Reserv för utsläppsrätter

Ledamöterna ska även debattera och rösta om sin gemensamma ståndpunkt om en av beståndsdelarna i EU:s Gröna giv, den så kallade marknadsstabilitetsreserven, MSR. Den är en del av EU:s handel med utsläppsrätter som styr utsläppen för stora industri- och energianläggningar som står för två femtedelar av klimatutsläppen i unionen.

MSR:en syftar till att balansera över- och underskott på marknaden och frågan har ett extra fokus eftersom ett undantag som fördubblar avsättningen från det normala 12 till 24 procent av marknadsöverskottet och som löper ut nästa år.

– Det här är första chansen att bibehålla ambitionsnivån i handelssystemet med utsläppsrätter, att vi förlänger undantaget. Det blir upp till bevis för många partier som vill sänka ambitionsnivån, säger Emma Wiesner.

Geopolitiska diskussioner

EU-parlamentarikerna ska debattera det ryska kriget i Ukraina och framför allt situationen för barn och unga som flyr.

– Enligt FN blir ett barn flykting i Ukraina nästan varje sekund. Både i EU och i Ukraina är många av Ukrainas 7,5 miljoner barn i desperat behov av säkerhet, skydd, humanitärt bistånd och psykosocial omsorg, och antalet barn i behov ökar för varje dag, sade EU-parlamentariker Heléne Fritzon i ett uttalande.

De ska även debattera situationen för kvinnors rättigheter i Afghanistan, EU:s nya utrikes- och säkerhetspolitiska plan Strategiska kompassen och resultatet av EU:s Kinatoppmöte som äger rum i dag fredag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret