Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell tror på en överenskommelse om oljeembargo mot Ryssland på måndagens toppmöte.

Inför EU-toppmötet – ett steg närmare embargo mot rysk olja

BRYSSEL 30 maj 2022

EU-ledarna förväntas komma överens om olje-sanktioner mot Ryssland på måndagens toppmöte i Bryssel. Bland annat Ungern ser ut att få ett tillfälligt undantag från sanktionerna. 

– Det kommer att bli en överenskommelse, spår EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Rysslands krig mot Ukraina står återigen i fokus när EU:s stats- och regeringschefer på måndagen samlas i Bryssel för ett två dagars extrainsatt toppmöte. Ekonomiskt stöd till Ukraina, förstärkt europeiskt försvarssamarbete, livsmedelsförsörjning och energifrågor står på dagordningen

Men den stora frågan är EU:s senaste sanktionspaket mot Ryssland. Efter fyra veckor av blockerade diskussioner – där flera medlemsländer med Ungern i spetsen motsatt sig det sjätte sanktionspaketet, där huvudförslaget är en utfasning av import av rysk olja – ser man nu ut att ha nått en uppgörelse. 

Enligt uppgifter från EU-källor finns det nu ett utkast till slutsatser från toppmötet där man enats om ett sanktionspaket som ska omfatta olja – med tillfälligt undantag för olja som levereras med pipeline. Därmed skulle bland annat Ungern, Slovakien och Bulgarien få ett tillfälligt undantag. 

Hur länge undantaget skulle gälla slås inte fast i utkastet som bara anger “så snart som möjligt”. 

Utkastet har arbetats fram under långdragna diskussioner in i det sista mellan EU-diplomater i Bryssel – men frågan är om texten kommer att stödjas av alla EU-länder på måndagskvällen, där bland annat Polen och de baltiska länderna drivit på för ett embargo mot all rysk olja. Att Ungerns Viktor Orbán kommer ge grönt ljus åt texten är inte heller givet. 

EU:s utrikeschef Josep Borrell är dock optimistisk om att en överenskommelse ska kunna nås på toppmötet.

– Det kommer att bli en överenskommelse i slutändan, sade han till franska radion France Info på måndagen, rapporterar Reuters.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret