Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige beräknas få största befolkningsökningen i EU

BRYSSEL 23 maj 2022

År 2100 beräknas Sveriges befolkning uppgå till närmare 13,7 miljoner invånare. Invandring är samtidigt avgörande för att hålla uppe befolkningsantalen i EU, enligt beräkningarna.

Det är EU:s statistikbyrå Eurostat som gjort beräkningar för hur medlemsländernas befolkning kan förändras fram till 2100. Projektionerna görs utifrån ett antal antaganden om fertilitet, dödlighet, förväntad livslängd och in- och utvandring i länderna.

Sveriges befolkning skulle enligt Eurostats beräkningsmetod öka från dagens 10,5 till närmare 13,7 miljoner personer. Det är en ökning på över 30 procent och den högsta i EU.

Skulle beräkningarna stämma skulle Sverige gå från att vara det befolkningsmässigt elfte till sjunde största i EU

Som helhet skulle dock EU:s befolkning minska med 7 procent till 2100 och då uppgå till 416 miljoner. Även i en majoritet av medlemsländerna beräknas befolkningen bli mindre. Värst drabbade är Lettland och Litauen vars invånarantal i det närmaste halveras enligt beräkningarna.

Migration drivande

Eurostat gör även en projektion som antar att ingen in- eller utvandring äger rum till eller från medlemsländerna under perioden. Detta skulle få tydliga konsekvenser för antalet invånare. EU skulle i detta scenario ha 291 miljoner och Sverige 8,6 miljoner invånare. Länder som Italien, Malta och Spanien skulle då i princip halvera sin befolkningsmängd jämfört med i dag, enligt kalkylen.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret