Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finlands Nato-ambassadör Klaus Korhonen (till vänster) och Sveriges Nato-ambassadör Axel Wernhoff (till höger) lämnade på onsdagsmorgonen över respektive lands ansökan om medlemskap i Nato till generalsekreteraren Jens Stoltenberg (mitten).

Sverige och Finland har lämnat in ansökan till Nato

BRYSSEL 18 maj 2022

På onsdagsmorgonen lämnade Sverige in sin ansökan om att bli medlem i Nato. 

– Det här är en bra dag, i ett kritiskt ögonblick för vår säkerhet, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som tog emot ansökan.

På onsdagsmorgonen lämnade Sveriges Nato-ambassadör Axel Wernhoff över Sveriges ansökan om medlemskap i den nordatlantiska försvarsalliansen på plats i Natos högkvarter i Bryssel. Samtidigt lämnade även Finland över sin ansökan. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tackade de båda länderna för deras ansökan och välkomnade varmt deras önskemål om att gå med i Nato. 

– Det här är en bra dag, i ett kritiskt ögonblick för vår säkerhet, sade han. 

Enligt Stoltenberg är Sverige och Finland Natos närmaste partners och deras medlemskap skulle öka den gemensamma säkerheten i Nato. 

– Ansökningarna ni har gjort idag är ett historiskt steg. Allierade kommer nu att överväga nästa steg på er väg till Nato, sade han.

Efter de senaste dagarnas utspel från Turkiet om att de inte kommer att godkänna Sveriges ansökan på grund av att de bland annat anser att Sverige är en fristad för medlemmar ur den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK, underströk Jens Stoltenberg att alla allierades säkerhetsintressen måste beaktas. 

– Vi är fast beslutna att arbeta igenom alla frågor och nå snabba slutsatser.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret