Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den nya koden är en nyckelinstrument för att skapa ett säkrare och sundare onlinemiljö i hela EU, säger Vera Jourová, EU-kommissionär med ansvar för värderingar och öppenhet.

Desinformation skadar demokratin varnar EU-kommissionen – lyfter fram motåtgärder

BRYSSEL 16 juni 2022

Mer faktagranskning och ökad transparens av politisk reklam – det är några av åtaganden i en ny frivillig uppförandekod som ska bidra till att bättre bekämpa desinformation i EU.

– Om människor förlorar tilliten till information online kommer de automatiskt att förlora tilliten till demokrati, säger EU-kommissionär Věra Jourová.

EU-kommissionen välkomnade på torsdagen en förstärkt uppförandekod för desinformation som aktörer, såsom plattformar, teknikföretag och det civila samhället står bakom. Den nya uppförandekoden, som anger omfattande och konkreta åtaganden för att bekämpa desinformation online, välkomnas av EU-kommissionen. 

– Det här är ett stort steg framåt för tack vare den nya koden har vi skapat en miljö av samarbete med konstant övervakning och potentiell anpassning till nya hot, sade Věra Jourová, EU-kommissionär för värderingar och öppenhet, på en presskonferens på torsdagen. 

Den förstärkta uppförandekoden bygger på den första uppförandekoden från 2018, som enligt EU-kommissionen blivit allmänt erkänd som ett banbrytande regelverk globalt. 

– Tyvärr befinner vi oss mitt i ett desinformationskrig. Rysslands invasion av Ukraina är bara den senaste påminnelsen om det. Men problemet fanns redan innan – vi har sett det i alla kriser, såsom under pandemin och Brexit men även under stormningen av Kapitolium. Det används för att förstora existerande skillnader och för att underminera våra demokratier, sade Jourová. 

Tillsammans med den nyligen överenskomna lagen om digitala tjänster och en kommande lagstiftning om öppenhet och inriktning av politisk reklam är den förstärkta uppförandekoden en viktig pusselbit i EU:s kamp mot desinformation säger kommissionen. 

– Koden är en nyckelinstrument för att skapa ett säkrare och sundare onlinemiljö i hela EU. I takt med att nyhetskonsumtion och information har flyttat online har också försök att manipulera demokratiska processer gjort det, sade Jourová. 

Enligt kommissionären är det ytterst en fråga om tillit till demokrati. 

– För användare är det alltmer svårt att förstå vem som ligger bakom ett meddelande eller hur tillförlitlig viss information är. Om människor förlorar tilliten till information som de hittar online kommer de automatiskt att förlora tilliten till demokrati helt och hållet, sade hon.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret