EU-parlamentet gav idag grönt ljus till att inleda förhandlingar med EU-ländernas regeringar om slutliga klimatlagar.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet klart för slutförhandlingar om skärpta klimatmål

Det krävdes en extra kompromissomgång men på onsdagen gav EU-parlamentet till slut grönt ljus till förhandlingar för de sista delarna i EU:s klimatpaket. 

– Det här innebär höjda klimatambitioner samtidigt som vi ser till att vi ställer om utan att stänga ner, säger EU-parlamentariker Jessica Polfjärd (M).

EU-parlamentet gav idag onsdag grönt ljus till att inleda förhandlingar om de sista delarna i EU:s klimatpaket, med bland annat ett stärkt system för handel med utsläppsrätter och ett nytt verktyg för att motverka koldioxidläckage. 

– Det här innebär höjda klimatambitioner samtidigt som vi ser till att vi ställer om utan att stänga ner. Ännu viktigare att vi inte bara sätter upp overkliga mål, utan säkerställer att vi faktiskt kan genomföra dem, skrev EU-parlamentariker Jessica Polfjärd (M) på twitter efter att parlamentet ställt sig bakom delen om utsläppshandeln. 

Redan för två veckor sedan röstade EU-parlamentet om sina förhandlingspositioner i åtta av de dussintal lagförslag som ska se till att unionen når sitt mål om att minska utsläppen med minst 55 procent till 2030. Tre av förslagen fick dock skickas tillbaka till parlamentets interna förhandlingsbord efter att ingen majoritet kunde nås. 

Annons

En vecka senare kunde de tre största partigrupperna konservativa och kristdemokratiska EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE enas om en ny kompromiss, som parlamentet på onsdagen alltså ställde sig bakom. 

Med dagens omröstning är parlamentet nu redo att inleda förhandlingar med ministerrådet om den slutliga utformningen av lagarna. 

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är dock besviken och kallar dagens omröstning ett missat tillfälle att börja genomföra de åtgärder som krävs för att bromsa klimatförändringarna.

– Den korridorsuppgörelse de stora grupperna enades om vad gäller utsläppshandeln är helt otillräcklig. Ambitionsnivåerna är för låga och den fria tilldelningen av utsläppsrätter blir kvar alldeles för länge. Det kan jag inte ställa mig bakom, säger Malin Björk i ett uttalande.