Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
På måndag står slutstriden om minimilönerna i EU.

Slutavgörande om minimilöner i EU nära

BRYSSEL 1 juni 2022

Det drar ihop sig till slutförhandlingar om minimilönsdirektivet. Det franska ordförandeskapet siktar på maratonförhandlingar i början av nästa vecka. 

– Vi är jättebekymrade, säger Oscar Wåglund Söderström, internationell chef på TCO, inför slutförhandlingen.

Nu går förhandlingarna om minimilöner i EU in i sitt slutskede. Frankrike, som vill ro direktivet i hamn innan de i juli lämnar över stafettpinnen som EU:s ordförandeland till Tjeckien, har sagt sig vilja ha en färdig text för godkännande när EU:s arbetsmarknadsministrar träffas den 16 juni. 

På måndag den 6 juni ska ministerrådet och EU-parlamentet träffas för slutförhandling. Det är en förhandling med ett så kallad öppet slut, det vill säga parterna förväntas förhandla på tills man har kommit överens om en slutkompromiss. 

– Vi är jättebekymrade inför detta, säger Oscar Wåglund Söderström, internationell chef på den fackliga paraplyorganisationen TCO. 

Enligt Oscar Wåglund Söderström finns det skrivningar som är viktiga för facket som har försvunnit, exempelvis en skrivelse om att minimilönsskydd ska finnas där det redan finns i dag – det vill säga att minimilönsskydd inte ska införas i länder där det inte redan finns. 

– Den skrivningen är borttagen och det är ganska farligt för det påverkar vår modell, säger han. 

Dessutom har det under förhandlingarnas gång  tillkommit texter som bland annat gäller individuella rättigheter på olika sätt för arbetstagare – något man från svenskt håll varit väldigt emot hela tiden eftersom det i Sverige är arbetsmarknadens parter som försvarar och tvistar om innehållet i kollektivavtalen. 

– Det här är stora försämringar om man jämför med rådets position. Vi kan inte gå med på det. Vi förväntar oss nu att regeringen och ordförandeskapet är stenhårda inför förhandlingen, säger Oscar Wåglund Söderström och understryker att det är viktigt att hålla sig så nära rådets position som möjligt och att se till att de viktiga detaljerna för Sverige står kvar. 

Om ministerrådet och EU-parlamentet nu ändå kommer överens på måndag ska ministerrådet alltså ta ställning till kompromissen i mitten av juni. 

– Då är det ju helt uteslutet med något annat än en svensk nej-röst. Det har vi varit väldigt tydliga med gentemot regeringen, säger Oscar Wåglund Söderström. 

EU-parlamentariker Ilan De Basso (S) sitter i parlamentets sysselsättningsutskott och följer frågan om minimilöner noga. Även han understryker att det är viktigt att det blir rådets kompromiss som också blir den slutliga uppgörelsen. 

– Till syvende och sist ska det här implementeras i enskilda medlemsländer och att driva igenom en ståndpunkt med det motstånd och farhågor som finns i bland annat de nordiska länderna är direkt ansvarslöst om parlamentets förhandlare skulle gå för hårt framåt, säger han, och fortsätter: 

– De måste inse att det här är allvar, det är inte bara teoretiska ståndpunkter utan det kan få långtgående konsekvenser. 

Hur trygg känner du dig i att rådet kommer att hålla sig till sitt mandat?

– Inte jättetrygg om jag ska vara uppriktig eftersom jag vet att det var ett svårt arbete för den svenska regeringen att nå den, men jag anser att när man ändå har kommit fram till en kompromiss i rådet så bör den respekteras i förhandlingarna, säger Ilan De Basso. 

llan De Basso tycker att parlamentets förslag bygger på bristande insikt om hur viktigt det här är för de arbetsmarknader som ändå är fungerande och de lönebildningsmodeller som tillämpats under lång tid och som har tjänat de enskilda länderna på ett väldigt bra sätt. 

– Att riskera att slå sönder det tycker jag är direkt ansvarslöst, säger Ilan De Basso.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret