Statsminister Magdalena Andersson tog emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Harpsund på måndagen.

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stoltenberg: Sveriges säkerhet har ökat

Sverige är i en bättre säkerhetspolitisk position nu än före Natoansökan, anser Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som på måndagen besökte statsminister Magdalena Andersson. Hon i sin tur försäkrade att Sverige har mycket att erbjuda Nato och dess medlemmar, inklusive Turkiet. 

Turkiets blockering av Sveriges Nato-ansökan stod i fokus när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på måndagen besökte statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund för att diskutera landets Nato-ansökan. 

Magdalena Andersson försäkrade att Sverige har mycket att erbjuda Nato och dess medlemmar, inklusive Turkiet. 

– Både Sverige och Finland kommer bidra med säkerhet i regionen och för hela Nato, inkluderat Turkiet. Sverige kommer att erkänna de säkerhetspolitiska utmaningarna i alliansen och vara en aktiv och konstruktiv medlem, försäkrade Magdalena Andersson under en pressträff på Harpsund på måndagseftermiddagen. 

Både Magdalena Andersson och Jens Stoltenberg sade att det pågår intensiva samtal med Turkiet för att lösa upp knutarna. 

– Vi tar dem väldigt allvarligt, sade Magdalena Andersson och underströk att Sverige under det senaste året har stramat upp lagstiftningen kring terrorism. 

Jens Stoltenberg välkomnade att Sverige är redo att ta itu med Turkiets oro och att man vidtagit viktiga åtgärder i den riktningen. 

– Jag välkomnar att Sverige har börjat ändra sin anti-terrorismlagstiftning och att Sverige kommer att försäkra att det legala ramverket för vapenexport kommer att återspegla deras framtida status som Nato-medlem med nya åtaganden mot allierade, sade han. 

Att svensk och finsk medlemskap skulle öka transatlantisk säkerhet står klart, underströk Stoltenberg. 

Redan i en bättre position

Jens Stoltenberg underströk att Sveriges Nato-ansökan redan har förbättrat Sveriges säkerhetspolitiska situation. 

– Sverige är i en bättre position nu än före Nato-ansökan. Många Nato-allierade har redan givit säkerhetsförsäkringar till Sverige. Nato har ökat sin närvaro. Det gör en skillnad, sade Jens Stoltenberg. 

Jens Stoltenberg kunde inte ge något datum för när Sverige och Finland skulle kunna vara fullvärdig medlemmar av Nato. 

– Så snart som möjligt är målet, sade han.