Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Massgrav i ukrainska Butja efter Rysslands härjningar. Arkivbild.

Minipaket med EU-sanktioner mot Ryssland lanserat

BRYSSEL 18 juli 2022

För att stärka och förlänga tidigare EU-sanktioner mot Ryssland ser sanktionspaket 6,5 dagens ljus. Samtidigt läggs ett importförbud för ryskt guld till.

EU-kommissionen publicerade i fredags ett ”underhålls- och anpassningspaket” som ska förtydliga, stärka och förlänga de sex tidigare sanktionspaketen mot Ryssland för dess anfallskrig mot Ukraina. Kommissionen föreslår även att EU ska sluta importera guld från Ryssland och att fler personer och företag ska läggas till på svarta listan. 

– Rysslands brutala krig mot Ukraina fortsätter med oförminskad styrka. Därför föreslår vi i dag att vi skärper våra hårda EU-sanktioner mot Kreml, verkställer dem effektivare och förlänger dem till januari 2023. Moskva måste fortsätta att betala ett högt pris för sitt angrepp, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

EU-ländernas utrikesministrar träffas i dag i Bryssel och då står Ukraina högst på dagordningen.

– Det är bra paket. Vi skulle från svenskt perspektiv kunna tänka oss att gå ännu längre. Men jag tror att det är realistiskt att ha ett paket som innehåller guld och ytterligare åtgärder för att se till att sanktionerna verkligen genomförs, sade Robert Rydberg, kabinettssekreterare hos utrikesminister Ann Linde, som företräder Sverige.

Han anser att de sanktioner som EU hittills antagit mot Ryssland är effektiva och fungerar mycket väl.

– Men det kommer att ta tid innan den politiska effekten av de sanktionerna märks eftersom den ryska statsledningen beredd att betala ett högt pris också för sitt eget folk för det aggressionskrig man bedriver, sade kabinettssekreterare Rydberg innan måndagens EU-möte.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret