Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svenskar beräknas arbeta näst längst i EU

BRYSSEL 8 juli 2022

I genomsnitt väntas en 15-årig svensk arbeta över 42 år vilket är näst längst i EU.

Bara i Nederländerna var den beräknade arbetslivslängden längre än i Sverige under 2021. Det visar en sammanställning från Eurostat

Den förväntade längden på arbetslivet är en uppskattning av hur många år en person som i dag är 15 år kommer att arbeta under sitt liv. Uppskattningen baseras på den förväntade livslängden och andelen sysselsätta och arbetslösa i varje åldersgrupp. En senare start på arbetslivet och tidigare pension minskar alltså längden på den förväntade längden. För EU som helhet var det snittet 36 år under 2021, alltså mer än sex år mindre än i Sverige.

Länder med kortast förväntad tid i arbetslivet är Rumänien, Italien och Grekland. I alla medlemsländer förutom Rumänien har den förväntade arbetslivslängden ökat sedan början av 2000-talet. Den största förlängningen av den förväntade arbetslivslängden har skett i Ungern och på Malta.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret