Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Debatt: Debatt: Öka stödet – Genom Ukraina försvarar vi Sverige

Matilda Ekeblad och Pasi Huikuri (MUF) 30 augusti 2022

Att stödja Ukraina är inte bara att stödja friheten, utan också att stödja Sveriges säkerhet. Varje krona som läggs på att bygga upp ukrainsk motståndskraft är en krona som läggs på att försvara Sverige. Därför är det skamligt och rent av pinsamt att Sverige inte ger mer stöd till Ukraina än man gör. Det skriver Matilda Ekeblad och Pasi Huikuri, Moderata Ungdomsförbundet, MUF. 

Det har gått mer än sex månader sedan Putin invaderade i Ukraina. Sex månader sedan Rysslands trupper klev in i ett fritt, självständigt och demokratiskt land för att mörda dess folk, ta deras resurser och utplåna den ukrainska nationen. Sex månader sedan vi fick uppleva Europas värsta konflikt i modern tid, sedan det säkerhetspolitiska läget försämrades drastiskt och barnen i Kiev kunde somna utan ljudet av bomblarm. Rysslands vedervärdiga invasion saknar motstycke och Ukraina behöver all hjälp de kan få för att vinna kriget. 

Trots detta och Sveriges solidariska säkerhetspolitik är Sverige inte det land som toppar listan av länder som hjälper Ukraina mest, tvärtom. Det måste ändras, allt annat är oacceptabelt.

Ett blodigt krig

Den 24 februari bröt Rysslands invasion av Ukraina den period av fred mellan Europas stater som rått sedan andra världskrigets slut. Den “särskilda militära operation” som diktatorn Vladimir Putin trodde skulle kunna genomföras utan något större motstånd blev istället ett blodigt krig. 

Trots att Ukraina har mindre resurser än Ryssland har de ukrainska styrkorna lyckats stå emot och slagit ut ryska förband, flygbaser och vapentransporter. Ukrainas insatser och beslutsamhet att försvara sin egen frihet är beundransvärda, men för att de ska lyckas fortsätta stå emot den ryska militären behöver de mer hjälp än vad de idag får av EU – och framförallt Sverige. Kriget är inte längre i det politiska rampljuset, men fortfarande kämpar och dör ukrainare för sitt land. Och de behöver vårt stöd.

Att stödja Ukraina är inte bara att stödja friheten, utan också att stödja Sveriges säkerhet. Varje krona som läggs på att bygga upp ukrainsk motståndskraft är en krona som läggs på att försvara Sverige. Varje rysk stridsvagn som sprängs i Donbas, varje ryskt stridsflyg som skjuts ned över Kherson och varje ryskt fartyg som sänks i Svarta havet ger Putin mindre makt att hota Europa och visar på bräckligheten i detta nya ondskans imperium. 

Skamligt och pinsamt Sverige

Att Sverige då inte gör mer är beklämmande. Norge har hittills gett tre gånger så mycket till Ukraina som vi har och även lilla Estland har skickat mer militärt stöd än oss, jämfört med landets BNP. Även med den nya miljard i stöd som regeringen har aviserat i veckan kommer vi inte ens komma i närheten av nivån på den hjälp som Norge har skickat. Det är skamligt och rent ut sagt pinsamt. Speciellt när vi har en regering som länge hävdat att de driver en solidarisk säkerhetspolitik.

Ryssland och andra länders diskussioner om fred är spel för gallerierna. Ryssland har sagt att Ukraina inte är ett land och ifrågasatt det ukrainska folkets hela existens. Vapenstillestånd skulle bara ge Ryssland möjlighet att återhämta sig och påbörja en ny offensiv. Det vore att spela Putin rakt i händerna. Ukraina vet bäst om och när förhandlingar ska ske.

Sverige måste skicka mer vapen

Sverige måste arbeta hårdare för att så snabbt som möjligt befria Europa från allt beroende av Putin, vi måste verka för allt skarpare sanktioner för att på riktigt förneka Putin all tillgång till de resurser och komponenter som hans krigsmaskin kräver och vi måste ge Ukraina det stöd de behöver. Humanitärt, finansiellt och – framförallt – militärt. 

Sverige måste skicka mer materiel för att stödja den väpnade kampen, även tyngre och mer avancerade vapen än vad vi hittills har skickat.

För det är endast så vi kan stoppa Putin. Även när det är svårt, när el- och bränslepriserna stiger, måste vi göra allt för att stödja kampen för frihet, vilket enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kan ta flera år. Vi kan inte tysta se på när ett oskyldigt land invaderas, när män skjuts, kvinnor våldtas och barn kidnappas. Som Astrid Lindgren sade: “Det finns saker som man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Den 24 augusti var inte bara dagen då ett halvår hade passerat sedan Ryssland bröt den europeiska freden. Den 24 augusti var också Ukrainas trettioförsta självständighetsdag. Det får inte bli den sista. När Ukraina nu startar sin motoffensiv är det dags att ge Ukraina all den hjälp vi kan ge. Det är vår plikt som ett fritt, demokratiskt land. Slava Ukraini.

Matilda Ekeblad
MUF:s förbundsordförande

Pasi Huikuri
MUF:s internationella sekreterare 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret