Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell ledde onsdagens informella utrikesministermöte i Prag.

EU-länder eniga: Betydligt färre ryssar välkomna

BRYSSEL 31 augusti 2022

EU-ländernas utrikesministrar har nått en politisk övernskommelse om att avbryta viseringsavtalet med Ryssland och gör det betydligt svårare för ryssar att ta sig till medlemsländerna. Enligt den tjeckiske utrikesministern Jan Lipavský finns i dagsläget tolv miljoner giltiga visum till Schengen för ryska medborgare.

– Vi ser många ryssar som reser till EU för att roa sig och shoppa som om inget krig ägde rum. [Vi har nått en politisk överenskommelse om att] helt suspendera EU:s avtal med Ryssland om förenklade viseringsförfaranden, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell efter ett informellt utrikesministermöte för EU-länderna i tjeckiska Prag på onsdagen. 

– Detta kommer att minska antalet nya visum som utfärdas av EU-länderna. [Processen] kommer att bli svårare och ta längre tid, sade Borrell

Borrell och ministrarna ser flödet av ryska medborgare till EU-länder som en säkerhetsrisk, i synnerhet från juli då man sett en tydlig ökning av ryska medborgare.

Ryska pass som utfärdas i ockuperade områden i Ukraina kommer inte heller att erkännas. Enskilda medlemsländer kan gå längre för att hindra ryska medborgare att ta sig in i EU så länge de följer Schengenregelverket.

Han underströk dock att krigsmotståndare och personer från det ryska civilsamhället på individbasis fortsatt ska kunna söka skydd i EU. 

– Vi vill inte klippa banden med de ryssar som är mot kriget i Ukraina, sade utrikesrepresentanten.

Tolv miljoner visum

Enligt den tjeckiske utrikesministern Jan Lipavský finns i dagsläget tolv miljoner giltiga visum till Schengen för ryska medborgare. Ministrarna har gett kommissionen i uppdrag att se efter vad som kan göras åt detta.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret