Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Att resa internationellt är normalt för lagstiftare från våra länder anser EU:s utrikeschef Josep Borrell apropå Nancy Pelosis besök i Taiwan i veckan och uppmanade alla parterna till lugn. Arkivbild.

EU till Kina om Taiwan: Inget motiv för aggressiv militär aktivitet

BRYSSEL 4 augusti 2022

EU uppmanar till lugn när den militära spänningen ökar kring Taiwan. 

– Det finns inget som motiverar att använda ett besök som förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Kina inledde under torsdagen den militärövning med skarp ammunition som utannonserats efter att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökt Taiwan i veckan. Övningen, som genomförs på sex ställen runt hela ön, inkluderar bland annat över tio missilskjutningar och är den mest omfattande militära övningen i Taiwansundet någonsin, rapporterar Reuters

Som svar har Taiwan ökat den militära beredskapen och hävdar att de utsatts för cyberattacker, rapporterar internationella medier. 

EU:s utrikeschef Josep Borrell uppmanade på torsdagen alla inblandade parter till lugn. 

– Det finns inget som motiverar att använda ett besök som förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet. Det är normalt och rutinmässigt för lagstiftare från våra länder att resa internationellt, skriver han på Twitter. 

– Vi uppmanar alla parter att förbli lugna, visa återhållsamhet, agera med öppenhet, fortsätter han. 

ett gemensamt uttalande på onsdagen sade G7-ländernas utrikesministrar att de “är oroade över de senaste och tillkännagivna hotfulla åtgärderna från Kina, särskilt övningar i direktsändning och ekonomiskt tvång, som riskerar en onödig eskalering”.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret