Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Rysslands ledare Vladimir Putin. Arkivbild.

Forskare: Sanktionerna biter – stora svårigheter för rysk ekonomi

STOCKHOLM 2 augusti 2022

Den ekonomiska situationen i Ryssland efter västländernas sanktioner är mycket allvarligare än många tror. Det framförs i en Yale-rapport om det ekonomiska läget i Ryssland efter Putins militära invasion av Ukraina.

Västländernas sanktioner mot Ryssland, på grund av landets olagliga krig i Ukraina, biter hårt på ryssarna, tvärtom mot vad Kreml vill medge. Det hävdar fem forskare vid det amerikanska universitet Yale i en färsk genomgång och vad de kallar “en av de första omfattande ekonomiska analyserna av rysk ekonomi” sedan invasionen av Ukraina 24 februari. 

Forskarna är kritiska till att media och “slarviga experter” okritiskt återger den ryska propagandan om att landets ekonomi klarar sig hyfsat trots västvärldens sanktioner, vilket enligt rapporten “är helt enkelt osant”. 

Forskarna pekar på framför allt på tre stora problem som att “Rysslands strategiska position som råvaruexportör har oåterkalleligt försämrats”. Att importen “i stort sett kollapsat” och att Ryssland står inför “stora utmaningar när det gäller att säkra avgörande insatsvaror”. 

Ett tredje allvarligt förhållande som analysen pekar på är att den ekonomiska förlusten av 1000 västföretag, som hittills i år lämnat landet, antas motsvara 40 procent av Rysslands bruttonationalprodukt, BNP. En förlust, som enligt rapporten, nästan utraderar tre årtionden av utländska investeringar i en aldrig tidigare skådad sammanfallande massiv kapital- och personflykt.

Detta har, enligt forskarna, lett till att Rysslands finanser “befinner sig i mycket, mycket större svårigheter än vad man vanligen har förstått”. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret