Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Slutrest för ryssar i EU? Nu höjs rösterna bland EU-ledarna för att förbjuda ryska medborgare turistvisum till unionen.

Ökade krav på EU-förbud mot ryska turister

BRYSSEL 11 augusti 2022

Röster höjs nu om att EU ska ta ett gemensamt beslut och förbjuda visum för ryska medborgare. 

– Det viktigaste är att vi agerar samordnat, säger en talesperson för EU-kommissionen. 

Från människorättshåll uttrycks oro för att förföljda ryssar ska drabbas av ett visumförbud.

Kraven ökar nu bland europeiska ledare för att unionen ska stänga sina gränser för ryska resenärer. 

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj krävde i veckan att ryska medborgare ska stoppas från att turista i väst. Bland annat Finlands statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas håller med och vill att förslaget ska diskuteras i EU.

Sverige har ännu inte tagit ställning i frågan. 

–Det är möjligt att vi ska skärpa sanktioner i den här riktningen. Hittills har vi valt att inte göra det på grund av att vi har velat rikta sanktionerna mot den ryska ekonomiska och politiska eliten, inte vanliga ryssar, sade Sveriges migrations- och integrationsminister Anders Ygeman till Ekot på onsdagen. 

I en intervju i Dagens industri säger Ygeman att han i första hand vill att EU agerar gemensamt mot Ryssland. 

EU-kommissionen bekräftade i Bryssel på torsdagen att en diskussion pågår om ett allmänt visum-förbud för ryssar till EU. 

– Naturligtvis pågår diskussioner på EU-nivå med EU:s medlemsländer för att uppdatera om den senaste utvecklingen och för att säkerställa samordnade åtgärder. Detta är absolut avgörande, sade talesperson Anitta Hipper. 

Däremot ville hon inte ge något rakt svar på om kommissionen stödjer förslaget. 

– Som sagt, diskussioner pågår. Den viktigaste frågan är förstås att se till att vi har ett samordnat agerande, sade Anitta Hipper. 

Visumförbud för personer nära regimen redan på plats

EU har redan begränsat möjligheten för vissa ryssars att få visum till EU. Dagen efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari upphävde EU delvis det avtal som unionen har med Ryssland om förenklat utfärdande av visum. Avstängningen riktade sig till personer nära den ryska regimen – affärsmän och diplomater – och påverkar inte vanliga ryska medborgare.

I maj utfärdade EU-kommissionen riktlinjer för att hjälpa medlemsstaterna och deras konsulat med hur man tillämpar de nya reglerna. 

– Medlemsstaterna kan göra en individuell bedömning av varje ansökan utifrån sina egna meriter och kan vägra visum även på grunder av att de utgör ett hot mot allmän ordning eller inre säkerhet eller internationella förbindelser, säger Anitta Hipper och understryker att det är medlemsländerna som är ensamma ansvariga för bedömning av visumansökan – och därmed är de som ensamma kan begränsa utfärdandet av visum. 

Kritiska röster

Men uppmaningen att neka alla ryska medborgare visum får kritik från människorättshåll. 

– Det drabbar dem som inte bär ansvar för kriget i Ukraina och blockerar en möjlig utväg för dem som är förföljda av den ryska regimen, säger Martin Uggla, senior rådgivare samt presskontakt på Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, till SVT.

Enligt EU-kommissionen skulle dock ett visumförbud inte slå mot oliktänkande eller journalister som försöker fly från Ryssland. 

– EU:s medlemsländer måste respektera internationella förpliktelser och säkerställa att det alltid kommer att finnas kategorier av människor för vilka visum ska utfärdas – det gäller humanitära fall, för familjemedlemmar, journalister eller oliktänkande, sade talesperson Anitta Hipper.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret