Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Heléne Fritzon (S) anser att EU-kommissionen ska arbeta för jämställdhet mellan könen, sänka energipriser och en klimatomställning.

Debatt: Debatt: Dags för EU-kommissionen att gå från ord till handling

Heléne Fritzon (S) 13 september 2022

I år förväntar Socialdemokraterna att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid sitt linjetal lyfter upp jämställdheten som en prioriterad fråga. Andra angelägna EU-frågor är att dämpa de höga energipriserna och få fart på EU:s klimatomställning. Det skriver Heléne Fritzon (S), delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Mina förväntningar på det årliga talet i EU, State of the union, är höga. När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala inför parlamentet förväntar jag mig att få höra tre viktiga prioriteringar, om energikrisen, klimatomställningen och om jämställdheten. Jag vill lyssna till ett tal som visar på ansvar och politiskt mod i en svår tid. Det är dags att gå från ord till handling!

När EU-kommissionens ordförande håller sitt traditionsenliga tal i morgon onsdag om tillståndet i EU känns det varje år som en skolstart för den europeiska politiken. Det gångna året ska utvärderas och prioriteringarna för det kommande året ska presenteras.

Förra årets timmeslånga tal var, i en tid av pandemi i världen, ett hoppingivande tal om värderingar, ungas möjligheter och ett starkare Europa. Min besvikelse då var att talet helt och hållet saknade ett jämställdhetsperspektiv.

Ett år senare har vi, utöver sviterna av pandemin, en allvarlig klimatkris och ett krig i Europa. Ett krig som dessutom inneburit en pågående energikris.

Putins krig i Ukraina är ett vedervärdigt krig mot den ukrainska befolkningen och drabbar inte minst kvinnor och barn där många av dem har sökt skydd i EU:s medlemsstater. Detta kräver också särskilda insatser bland annat riktade till barn.

Prioritera jämställdheten

Europeiska jämställdhetsinstitutet presenterar årligen en rapport över hur arbetet för ett jämställt Europa utvecklas. Det går skamligt långsamt. Om vi fortsätter i samma takt kommer det att ta tre generationer innan EU är jämställt.

Jag har barnbarn, den äldsta flickan har börjat i skolan. Hon kommer att vara pensionär när vi når jämställdhet i Europa om vi inte höjer ambitionerna. I hela hennes liv ska hon ha sämre möjligheter än pojkarna i klassen, få lägre betalt på jobbet och dessutom leva med en ökad risk att utsättas för våld. Det är helt oacceptabelt.

Jämställdhet sker inte av sig själv. Genom historien har vi socialdemokrater kämpat för flickors och kvinnors rättigheter och med politiskt mod har vi tagit viktiga steg framåt. Men framgångar kan aldrig kan tas för givna, nu senast har vi sett inskränkningar av aborträtten i USA och Polen.

I år förväntar jag mig att kommissionen lyfter upp jämställdheten som en prioriterad fråga och bland annat säkerställer att vi fördelar EU:s budget jämställt.

Kriget har också försatt Europas länder i en energikris med vansinniga elräkningar och högre priser på mat mm. Det är orimligt att Putins gaskran ska få fortsätta styra den europeiska elmarknaden.

Energipriser och grön omställning

Vintern närmar sig med stormsteg. Det är därför välkommet att EU-kommissionen äntligen kommit med ett program för att dämpa de höga priserna. Här har Sveriges statsminister Magdalena Andersson varit pådrivande för att få medlemsstaterna att snabbt enas kring gemensamma lösningar inom EU. Det är bråttom nu, när hotet från Putin påverkar vardagen för såväl hushåll som företag måste EU agera gemensamt och skyndsamt.

I det långa perspektivet måste den europeiska elmarknaden reformeras. När den fria marknaden fallerar måste politiken kliva in. Det krävs en skyndsam modernisering för att nå en mer rättvis modell, inte minst när det gäller EU:s elprisområden. Vi ser det tydligt i Sverige, det är fullständigt orimligt att elen ska få kosta hundra gånger så mycket i Skåne som i Norrland.

Den pågående energikrisen får inte innebära att den gröna omställningen sätts på paus. Det viktigaste för att lösa energifrågan på lång sikt är att öka takten för förnybara och gröna energikällor. Det gäller sol, vind och vatten men också biogas som är helt fossilfri.

Vi socialdemokrater har satt upp målet att EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent. Genom att ställa om är vi också med och skapar framtidens nya gröna jobb. Nyckeln till detta arbete är att klimatomställning och jämställdhet går hand i hand. Bara så bygger vi ett starkare EU tillsammans.

Ord måste bli handling

Ursula von der Leyens tal kommer att vara välskrivet och framföras med retorisk finess. Men det får inte stanna där. När kommissionens ordförande lämnar talarstolen måste hennes ord bli till handling.

Det krävs politiskt mod att skapa ett mer jämlikt och jämställt EU.

Jag vill att mina barnbarn ska få växa upp i ett Europa som varje dag tar viktiga steg framåt för ett mer solidariskt, jämställt och grönt Europa!

Heléne Fritzon (S)
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europa

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret