Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) vill se fyra frågor i centrum för EU under hösten.

Debatt: Debatt: Fyra frågor bör dominera EU-hösten

Tomas Tobé (M) 26 september 2022

Vid sidan av det viktiga Ukrainastödet kommer vi under hösten i Europaparlamentet driva frågor om brottsbekämpning, kärnkraftssatsning och en fungerade invandringspolitik i EU. Det skriver Tomas Tobé (M). 

Europaparlamentet arbetar som vanligt med en bred politisk agenda, och i tider av krig, energikris och ekonomisk osäkerhet finns det många avgörande frågor att hantera. 

Stöd till Ukraina – politiskt, ekonomiskt och med materiel – samt skarpa motåtgärder mot Ryssland är naturligtvis det som måste fortsätta dominera arbetet på EU-nivå.

Samtidigt ligger Moderaternas vallöften från Europavalet fast. Det handlar om att stärka det brottsbekämpande arbetet inom EU, klara både energiförsörjningen och klimatomställningen genom satsningar på kärnkraft och se till att EU:s invandringspolitik är fungerande och hållbar:

Bekämpa den organiserade brottsligheten

Hittills i år har redan fler människor skjutits till döds i Sverige, än något annat år sedan Polisen började föra statistik. Gängvåldet och skjutningarna i Sverige måste mötas av mönsterbrytande åtgärder på nationell nivå. Det behöver också göras mer mot den internationella gränsöverskridande brottsligheten. Smuggling av vapen och narkotika göder till stor del den grova kriminalitet vi ser i Sverige. 

I Europaparlamentet har jag därför presenterat ett nytt kriminalpolitiskt program som nu antagits av parlamentets största partigrupp EPP. Det handlar om 50 förslag för att stärka det brottsbekämpande arbetet inom EU. Bland annat att Europol ska stärkas och ges en utökad operativ roll, bättre verktyg för att snabbt kunna konfiskera tillgångar som kommer från kriminell verksamhet och utökade insatser för att förhindra smuggling från tredje land in i EU. 

Satsningar på kärnkraft

Företag och industri samt enskilda hushåll är redan pressade av skenande elpriser, och nu väntar en tuff vinter. Det behövs omgående åtgärder som kan sänka elpriserna. På lång sikt menar jag att den fossilfria kärnkraften är en självklar del av lösningen på den europeiska energisituationen. Hur mycket vi än kan önska kommer sol och vind inte att vara tillräckligt. Kärnkraften är därför avgörande för konkurrenskraft, sänkta utsläpp och ett stabilt europeiskt energisystem.

En fungerande invandringspolitik

Det behövs en europeisk migrationspolitik som återtar kontrollen över den externa gränsen, ger skydd till flyktingar och effektivt återvänder de som inte har rätt att stanna i EU. 

Samtidigt behöver invandringen till Sverige och Europa minska om vi ska bryta segregationen och komma till rätta med många av de problem som råder. I mitt arbete med att reformera EU:s asyl- och migrationshantering ligger fokus därför på att förebygga migration och kraftigt minska antalet ekonomiska migranter som utnyttjar asylsystemet för att komma till Europa. 

Nystart med ny regering

Under hösten närmar sig också det svenska ordförandeskapet i EU, som inleds den första januari nästa år. Det finns höga förväntningar på leverans från svensk sida, då de stora frågorna den här mandatperioden måste börja tas i mål.

Socialdemokraterna har varit alldeles för passiva på den europeiska arenan, nu behövs en nystart med en ny regering. Jag ser fram emot ett framgångsrikt svenskt ledarskap. 

Tomas Tobé (M) 
Europaparlamentariker 

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret