Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell sade på onsdagen att ytterligare santioner mot Ryssland är att vänta.

Nya EU-sanktioner utlovas efter ryska hot

BRYSSEL 22 september 2022

Putins nya hot om militär upptrappning i Ukraina har ökat trycket på nya EU-sanktioner mot Ryssland. 

– Ytterligare restriktiva åtgärder mot Ryssland kommer att läggas fram så snart som möjligt, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett möte med EU:s utrikesministrar på onsdagskvällen. 

Ett pristak på rysk olja och förbud mot ryska lyxvaror är möjliga åtgärder.

Efter att den ryske presidenten på onsdagen deklarerat en kraftig militär upptrappning i Ukraina med hot om att använda “alla tillgängliga resurser” – läs: även kärnvapen – för att vinna kriget, har diskussionerna om nya EU-sanktioner mot Ryssland tagit fart. 

– Jag tror att detta kräver sanktioner från vår sida igen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till CNN på onsdagen. 

EU:s utrikesministrar, som den här veckan befinner sig i New York för FN:s årliga generalförsamling, träffades på onsdagskvällen och nya sanktioner var en av diskussionspunkterna. 

EU:s utrikeschef Josep Borrell sade efter mötet att det finns en enighet bland medlemsländerna att gå vidare med nya sanktioner “som påverkar de mest relevanta faktorerna av rysk ekonomi” och att fortsätta att rikta in sig på personer som är ansvariga för kriget. 

– Ytterligare restriktiva åtgärder mot Ryssland kommer att läggas fram så snart som möjligt i samordning med våra partners, sade Borrell på en presskonferens efter mötet. 

Enligt EU:s utrikeschef ska unionen nu arbeta med att ta fram ett nytt paket med sanktioner “som kommer att påverka nya områden av den ryska ekonomin, särskilt de tekniska”.

– Och det kommer att finnas en ny lista över [sanktionerade] personer. Idag kunde vi inte bestämma vilka personer, vilken sektorer och vilka belopp, sade Borrell, som också sa sig vara övertygad om att EU-ledarna kommer att kunna nå en enhällig överenskommelse om det nya sanktionspaketet.

På fredag förväntas medlemsländernas EU-ambassadörer diskutera ytterligare detaljer i sanktionspaketet.  

Enligt källor till tidningen Politico kan ett pristak för rysk olja vara en möjlig åtgärd, men även förbud mot import av ryska diamanter och andra lyxvaror. 

En talesperson för EU-kommissionen ville på torsdagen inte ge några mer detaljer om vare sig innehåll eller tajming för nya sanktioner utan underströk att det här nu var en diskussion som pågår med EU-länderna. 

– Det är där som sakerna avgörs.  

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret