Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet med EU-kommissionen på onsdagen.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU svarar med nytt sanktionspaket – "Kreml ska få betala"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslog på onsdagen ett sanktionspaket riktat mot den senaste ryska upptrappningen av kriget i Ukraina. 

– Vi accepterar inte skenomröstningar eller någon som helst annektering av Ukraina, sade Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikesansvarige Josep Borrell föreslog medlemsländerna på onsdagseftermiddag ett nytt santionspaktet i syfte att straffa den ryska upptrappningen av kriget i Ukraina. Kommissionsordföranden nämnde särskilt beslutet att mobilisera minst 300 000 ryska soldater, hotet att använda kärnvapen och användandet av riggade folkomröstningar; något som EU inte kan acceptera. 

– Vi accepterar inte skenomröstningar eller någon som helst annektering av Ukraina, sade Ursula von der Leyen och tillade:  vi är fast beslutna att "Kreml ska få betala för denna ytterligare upptrappning".

Det nya sanktionspaketet mot Ryssland – det åttonde i år – riktar sig dels mot individer och enheter men innefattar även nya handelsrestriktioner. 

Dels föreslås nya importförbud för ryska produkter. 

– Detta kommer att hålla ryska produkter borta från den europeiska marknaden och beröva Ryssland ytterligare sju miljarder euro i intäkter. Med det isolerar vi och pressar Rysslands ekonomi ännu mer, sade von der Leyen. 

Listan över produkter som inte längre kan exporteras till Ryssland utökas också. Syftet här är enligt von der Leyen att beröva Rysslands militär på nyckelteknologier som exempelvis ytterligare flygplansdelar, elektroniska komponenter och specifika kemiska ämnen. Dessa nya exportförbud kommer dessutom att försvaga Rysslands ekonomiska bas och dess förmåga att modernisera sin utrustning.

Förbud mot tjänster – pristak på olja

Kommissionen förslog också ytterligare förbud mot att tillhandahålla europeiska tjänster till Ryssland och förbud för EU-medborgare att sitta i styrande organ för ryskt statligt ägda företag. 

– Ryssland bör inte dra nytta av Europas kunskap och expertis, sade von der Leyen. 

EU-kommissionen föreslår även ett pristak på rysk olja för tredje länder. 

– Ryssland använder vinsten från försäljningen av fossila bränslen för att finansiera sitt krig. Oljepristaket kommer att bidra till att minska Rysslands intäkter å ena sidan och det kommer att hålla den globala energimarknaden stabil å andra sidan. Idag lägger vi den rättsliga grunden för detta oljepristak.  sade von der Leyen.