Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Elpriset har igenomsnitt ökat med mer än 50 procent det senaste året. Arkivbild.

Sammanställning: Svenska elpriser nära EU-snittet

BRYSSEL 28 september 2022

Stockholmare betalar långt från de högsta elpriserna jämfört med invånare i andra huvudstäder i EU. Om man dessutom väger in köpkraften i de olika medlemsländerna har de bland de relativt lägsta priserna för el.

Den österrikiska tillsynsmyndigheten för el och gas, E-Control, och den ungerska motsvarigheten MEKH har låtit jämföra de faktiska priserna på gas och el som konsumenter i Europa måste betala.

De har granskat hur mycket en genomsnittlig privatkund i varje huvudstad måste betala per kilowattimme för gas eller el om de skrev ett nytt avtal den första dagen i varje månad.

Den senaste sammanställningen, från augusti, visar att svenska konsumenter (i Stockholm) betalade strax över EU-snittet och betydligt mindre än kunder i länder som Danmark, Italien och Nederländerna. 

Rapportförfattarna har även justerat elpriserna utifrån de olika prisnivåerna i medlemsländerna för att mer rättvisande kunna jämföra dem. Med en sådan köpkraftsjustering blir det svenska elpriset sjunde lägst i EU.

Elpriserna i EU-länderna har sedan 2009 under en lång tid legat stabilt för att i början av 2021 öka. Jämfört med augusti 2021 hade de i augusti i år i genomsnitt ökat med över 50 procent. Gaspriserna hade mer än fördubblats.

För gas är de svenska priserna dock högre än i de flest andra EU-länder. Att den är så hög beror enligt rapportförfattarna på att den svenska gasmarknaden för hushåll är relativt liten där endast 95 000 hushåll, varav 61 000 i Stockholm, använder gas. I många EU-länder är gas den överlägset viktigaste energikällan för att klara vintern.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret