Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Debatt: Debatt: Ökat EU-samarbetet helt avgörande för fred i Ukraina

Karin Karlsbro (L) 3 oktober 2022

Bara genom ett enat EU kommer vi lösa energikrisen och bryta beroendet av Ryssland. Det finns bara en väg framåt för freden. Det är att Ukraina vinner kriget. Allt annat vore att kapitulera inför Putins vansinne, skriver Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L).

Rysslands krig mot Ukraina är inte bara en illegal och fullständigt vedervärdig invasion av ett fredligt grannland. Det är en attack mot allt det som Ukraina kämpat för, sin frihet, sin demokrati och sin rätt att välja sina vänner. Det är en humanitär katastrof och ett angrepp mot den internationella rättsordningen.

Det är ett krig riktat mot Europa och där vår sårbarhet inför beroendet av rysk olja och gas blottlagt åratal av naivitet hos europeiska och i synnerhet tyska ledare. 

EU:s viktigaste uppdrag

I takt med att ukrainska armén stridit för att befria kvadratmeter för kvadratmeter, by efter by har vredet från Kreml eskalerat. Den olagliga annekteringen av delar av Ukraina möts av omvärldens protester, samtidigt som mobiliseringen av hundratusentals ryska män visar att Putin inte tvekar inför att skicka sin egen befolkning rakt ut i döden. 

Att EU:s viktigaste uppdrag just nu är att vara den fredsorganisation som var tanken när EU bildades råder ingen tvekan om. Att detta försvåras av  länder som Ungern, som vänt EU:s grundläggande värderingar ryggen och vacklat inför den hittills tuffa hållningen mot Ryssland gör inte uppgiften enklare. 

Ett av Putins värsta vapen

Att Ursula von der Leyen i sitt tal i Europaparlamentet om läget i unionen handlade så mycket om energi var därför en mycket viktig signal. 

Gasen är ett av Putins värsta vapen. Med stigande energipriser i hela Europa ställs energifrågan på sin spets. Bristen på energi, i första hand gas, har fått energipriserna att stiga mot himlen. De äter upp en allt större del av hushållsekonomin och tär på företagens lönsamhet. Kriget, men också kärnkraftsnedläggningar och klimatförändringar (torka) på samma gång, skapar den stora brist vi nu ser konsekvenserna av.

Explosionerna vid Nord Stream 1 och 2 i Östersjön som skapat enorma läckage i Östersjön och har skett nära elkabeln mellan Polen och Sverige. Vi kan inte se det här som en attack mot bara Sverige och Danmark, utan som en del av en större attack mot hela EU. Putins Ryssland vill skapa kaos och förvirring för att splittra Europa. Att Nordstreamledningarna byggdes var aldrig bara en plånboksfråga för Ryssland.

Vintern kommer

Vi går mot vinter och en sak är säker, om EU inte håller ihop och håller ut kommer krisen att bli värre. Att låta den ryska gasen åter flöda till Europa skulle vara som att kissa på sig. Det skulle bli varmt först och kallt sen.

Bara genom ett enat EU kommer vi lösa energikrisen och bryta beroendet av Ryssland. Det finns bara en väg framåt för freden. Det är att Ukraina vinner kriget. Allt annat vore att kapitulera inför Putins vansinne.

Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret