Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell vid måndagens utrikesministermöte.

EU-beslut: Mer pengar och utbildning ska stärka Ukrainas militär

BRYSSEL 17 oktober 2022

EU ska ge mer militärt stöd till Ukraina och ska bland annat utbilda 15 000 ukrainska soldater på två år. – Ett väldigt positivt beslut, sade avgående utrikesminister Ann Linde (S). 

Rysslands krig i Ukraina dominerade än en gång dagordningen när EU:s utrikesministrar på måndagen träffades i Luxemburg. 

Ministrarna gav grönt ljus till att frigöra ytterligare 500 miljoner euro från EU:s så kallade fredsfacilitet, för att förse Ukraina med militär utrustning. EU har därmed bidragit med totalt 3,1 miljarder euro från fredsfaciliteten.

– Mobiliseringen av ytterligare 500 miljoner euro från EU:s medlemsländer är ytterligare ett bevis på att vi står fast i vårt stöd till de ukrainska väpnade styrkorna för att försvara landet mot den eskalerande illegala aggressionen, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande på måndagseftermiddagen.

Sveriges avgående utrikesminister Ann Linde (S), som på måndagen deltog i sitt sista ministermöte innan regeringsskiftet, uppmanade både den kommande svenska regeringen och andra medlemsländer att fortsätta mata in pengar till fonden, vars medel har börjat sina. 

– Som jag ser det är det uppenbart att vi måste se till att europeiska fredsfaciliteten får mer resurser, sade hon inför dagens möte. 

Ny EU-ledd träningsmission 

Utrikesministrarna enades även om att inrätta en splitter ny EU-ledd träningsmission för att stärka den ukrainska militärens kapacitet. Målet är att utbilda 15 000 ukrainska soldater under två år, i exempelvis medicinsk utbildning, ledarförmåga, prickskytte eller cyberkunskap. 

Utbildningen ska dra igång i mitten av november, enligt källor till nyhetstjänsten Agence Europe. 

Beslutet välkomnas av Ann Linde. 

– Det är ett väldigt positivt beslut, sade hon. 

Sanktioner mot Iran

Ministrarna klubbade under måndagen även igenom sanktioner mot Iran. 

Sanktionerna är riktade mot ansvariga för 22-åriga Mahsa Jina Aminis död i mitten av september och för det våldsamma svaret på de protester som följt. Totalt elva individer och fyra organisationer – däribland Irans sedlighetspolis – lades till på sanktionslistan som innebär inreseförbud till EU och att deras tillgångar fryses. 

Dessutom förbjuds EU-medborgare och europeiska företag att göra pengar tillgängliga för de listade individerna och organisationerna.

– Det här är ett mycket viktigt och välkommet beslut, sade utrikesminister Ann Linde. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret