Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell. Arkivbild.

EU fördömer ryska attacker mot civila som krigsbrott

BRYSSEL 10 oktober 2022

Ryssland har på måndagen missilbombat flera civila mål i Ukraina. Från EU-håll kritiseras de ryska attacker för att vara barbariska och att utgöra ytterligare krigsbrott. – Ryssland har återigen visat världen vad landet står för - det är terror och brutalitet. De ansvariga måste ställas till svars, sade Ursula von der Leyen.

Flera ukrainska städer träffades under måndagsmorgonen och -förmiddagen av ryska missiler. 

De träffade bland annat rusningstrafiken, parker och turistattraktioner i centrala Kiev, rapporterar Reuters som beskriver attackerna som de mer intensiva än när ryssarna i början av sitt anfallskrig försökte erövra den ukrainska huvudstaden. Explosioner rapporteras även från bland annat Lviv, Dnipro och Charkiv och slagit ut el-, vatten- och värmetillförsel.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell kommenterade på måndagen attackerna.

”Sådana handlingar hör inte hemma på 2000-talet. Jag fördömer dem i starkast möjliga ordalag. Vi står på Ukrainas sida. Ytterligare militärt stöd från EU är på väg”, twittrade Borrell.

I ett uttalande sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sig vara chockad och bestört över attackerna.

– Ryssland har återigen visat världen vad landet står för - det är terror och brutalitet. De ansvariga måste ställas till svars, sade Ursula von der Leyen.

EU:s talesperson för utrikesfrågor, Peter Stano, kallade de ryska attacker mot civila mål för barbariska och krigsbrott.

– EU fördömer i starkast möjliga ordalag dessa avskyvärda attacker på civila och civil infrastruktur. Det är barbariska och fega attacker och visar bara att Ryssland väljer en taktik med mål att urskillningslöst bomba civil. Detta går emot internationell humanitär rätt. [De] innebär krigsbrott, sade Stano.

Enligt Stano fortgår samtalen mellan medlemsländerna om ytterligare sanktioner mot Ryssland och att ”allt ligger på bordet”.

Under dagen har Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz samtalat med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Enligt den ryske ledaren Vladimir Putin var missilattackerna en hämnd för förstörelsen av delar av den illegalt ryskbyggda Kertjbron mellan Ryssland och ockuperade Krim i helgen. Ett sprängdåd som Ukraina inte har tagit på sig ansvaret för.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret