Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

IOM: Minst 29 000 personer har dött på väg till EU

BRYSSEL 26 oktober 2022

Fler än 29 000 människor har omkommit sedan 2014 när de försökt ta sig till Europa. Många av dödsfallen kunde enligt FN:s migrationsorgan IOM ha förhindrats genom snabb och effektiv hjälp till migranter i nöd.

Fler än 29 000 flyktingar och migranter har omkommit sedan 2014 när de försökt ta sig till EU. Bara under de senaste två åren är antalet fler än 5000 personer. Det skriver FN:s migrationsorgan IOM i en rapport

Enligt rapporten går den farligaste rutten över Medelhavet.

– Dessa fortsatta dödsfall är ytterligare en dyster påminnelse om att fler lagliga och säkra vägar till migration desperat behövs, säger Julia Black på IOM som har skrivit rapporten, i ett uttalande. 

Enligt IOM handlar det dels om ett strukturellt misslyckande med att tillhandahålla lämpliga säkra vägar. Men organisationen pekar också på att många av dödsfallen på migrationsvägar till destinationsländer i Europa kunde ha förhindrats genom snabb och effektiv hjälp till migranter i nöd.

Vittnesmål från överlevande till IOM tyder enligt organisationen på att minst 250 personer har omkommit sedan 2021 under påstådda så kallade push backs – där migranterna illegalt tvingas bort från ett lands territorium – utförda av europeiska myndigheter. 

Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M) är ordförande i parlamentets utvecklingsutskott samt parlamentets huvudförhandlare för asyl- och migrationshanteringsförordningen –  en viktig del av det så kallade migrationspaketet som ska utgöra ramarna för EU:s nya migrationspolitik.

– Varje omkommen person är naturligtvis en tragedi och visar den brutalitet som människosmugglare har gentemot flyktingar och migranter, säger han i en skriftlig kommentar till Europaportalen.  

Enligt Tobé visar det här behovet av ökat samarbete mellan medlemsstaterna och med tredje länder, bland annat för att skapa lagliga vägar, bekämpa smuggling- och traffickingnätverk samt addressera migrationens grundorsaker.

– EU behöver också snabbt reformera sin asyl- och migrationspolitik. Det innebär att ta kontroll över den externa gränsen, snabbt ge skydd till flyktingar och effektivt utvisa dem som inte har rätt att stanna i territoriet, säger han.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret