Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson avslutade på fredagen sitt första EU-toppmöte.

Kristersson i Bryssel: Vi måste skydda genuina europeiska intressen

BRYSSEL 21 oktober 2022

Efter EU:s ansträngningar för att bryta beroendet av rysk energi står beroendet av kinesisk teknologi näst på tur. EU-toppmötets andra och sista dag dominerades av en utdragen diskussion om hur EU ska förhålla sig till Kina. 

– Det är slut nu på en naivitet gentemot Kina, sade statsminister Ulf Kristersson efter Brysselmötet.

EU:s relation med Kina – och riskerna med att vara alltför beroende av kinesisk teknologi – upptog en stor del av EU-toppmötets andra och sista dag. 

– Energiberoendet gentemot Ryssland har lärt många länder att beroenden är farliga när de krockar med geopolitiska intressen och rena fientligheter, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på väg ut från toppmötet på fredagseftermiddagen.  

Enligt Kristersson är det många i EU som nu ser problem med att mycket av den levande teknologin utvecklas på den amerikanska västkusten och den kinesiska östkusten – och att Europa ligger efter. 

– Det är alldeles uppenbart att det finns en del risker där, sade han. 

Dagens “strategiska diskussion” var enligt Kristersson mycket övergripande utan att gå in på några vidare detaljer – men en sak stod klart:

– Det är slut nu på en naivitet gentemot Kina. Det finns ingen som längre tror att Kina i största allmänhet utvecklas i en riktning som är oproblematiskt för Europa, och det tror jag är bra, fortsatte han. 

Samtidigt betyder inte det att man också ska ha ett tätt samarbete på de områden där man faktiskt har goda förutsättningar, enligt Kristersson. 

– Men vi måste skydda genuina europeiska intressen, exempelvis teknologi, sade han. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret