Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Nytt massivt FN-fördömande av Ryssland

BRYSSEL 13 oktober 2022

Ryssland har sedan krigets början inte lyckats få med sig fler än fyra länder i världen på sin linje. EU- och Natoländer har öka sitt stöd mot Rysslands krig med två länder till 143 länder. Det visar gårdagens FN-omröstning som åter fördömer Rysslands ageranden mot Ukraina.

FN:s generalförsamling röstade på onsdagen med överväldigande majoritet för en resolution som fördömer den ryska annekteringen av fyra ukrainska regioner. 143 länder röstade för och fem, inklusive Ryssland, mot. Övriga 45 avstod, däribland Indien och Kina, eller röstade inte alls.

”Principerna i FN-stadgarna förblir starka medan Ryssland är mer isolerat än någonsin. 143 länder i FN har fördömt Rysslands skedfolkomröstningar och det olagliga övertagande av ukrainsk mark”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Resolutionen, den fjärde sedan invasionen i februari, innebär bland annat en uppmaning till världens länder att inte erkänna den ryska annekteringen av Donetsk, Cherson, Luhansk and Zaporizjzja. Vidare kräver den att Ryssland "omedelbart, fullständigt och villkorslöst drar tillbaka alla sina militära styrkor från Ukrainas territorium inom dess internationellt erkända gränser."

Ryssland hade bett om en hemlig omröstning, ett förslag som avvisades. EU:s FN-ambassadör, svensken Olof Skoog, kallade omröstningen ”ett rungande budskap” till omvärlden.

– Rysslands åtgärder är olagliga och saknar giltighet. En mycket kraftfull och rungande omröstning i FN:s generalförsamling förkastade skenfolkomröstningarna och försök till olaglig annektering. Ryssland försökte tysta säkerhetsrådet, men det internationella samfundet kommer inte att låta sig tystas, sade Skoog.

Från både väst och Ryssland har diplomater försökt få med sig fler länder på sina respektive linjer. När FN:s generalsamling i början av mars röstade om att fördöma Rysslands anfallskrig mot Ukraina fick det stöd av 141 länder. Totalt ytterligare två länder stödjer nu den synen.

Ryssland fick vid båda omröstningarna stöd av fyra andra länder, om än inte exakt samma. Eritrea som i mars röstade för Ryssland avstod på onsdagen medan Nicaragua som avstod i våras röstade för Ryssland nu. Antalet länder som avstod var detsamma – 35. Antal icke-röstande länder minskade något från 12 till 10.

I mars 2014 när FN:s generalförsamling röstade om att fördöma Rysslands annektering av Krim röstade 100 länder för, 11 mot och 58 avstod.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret