Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
FN:s klimatkonferens COP27 äger rum i Egypten den 6–18 november. Arkivbild.

Oroligt EU-parlament efterlyser mer klimatambition

BRYSSEL 20 oktober 2022

EU-parlamentet kräver mer stöd från rika till fattiga länder inför FN:s kommande klimatmöte i Egypten.

– Nu [...] måste vi i den rika världen kliva fram och ta fullt ansvar för [de klimatskador] som vi har orsakat, sade EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP).

I början av nästa månad inleds FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten. EU-parlamentet antog i dag torsdag en resolution med sina ståndpunkter inför mötet.

De uppmanar bland att EU och G20-länderna att höja sina utsläppsmål och att det tidigare löftet från världens rikaste länder om att ge 100 miljarder dollar till fattigare länder för att finansiellt stödja dem för att minska användningen av fossila bränslen.

Ett annat viktigt tema på FN-mötet väntas bli en fond där pengar ska kanaliseras till länder som redan i dag drabbas av klimatförändringarna och förhindra att sådana skador uppstår.

– Vi måste nu, inte minst under COP27, fokusera på ”loss and damage”, skador och förluster. Där måste vi i den rika världen kliva fram och ta fullt ansvar för det som vi har orsakat, sade EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) när resolutionen debatterades tidigare i veckan.

I resolutionen, som antogs med handuppräckning, oroas EU-parlamentarikerna även för resultatet i en FN-rapport från i fjol som pekar på att världen är på väg mot en uppvärmning på 2,7 grader, långt över målet om att hålla nere uppvärmningen till under 2 grader som slogs fast vid klimattoppmötet i Paris 2015.

EU-ländernas klimatministrar ska anta unionens formella ståndpunkt vid ett möte på måndag i nästa vecka.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret