Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
42 europeiska länders ledare tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Micher och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Premiär för europeisk gemenskap – "ett väldigt bra koncept"

BRYSSEL 7 oktober 2022

Nästan alla av Europas ledare samlades under torsdagen i Prag för att under lediga former diskutera gemensamma utmaningar. – Vi har visat enighet hos 44 europeiska länder som mycket tydligt har sagt att vi fördömer den ryska aggressionen och stödjer Ukraina, sade Frankrikes president Emmanuel Macron som är upphovsman till det nya upplägget.

Ledare för Europas länder, förutom oinbjudna Ryssland och Belarus, träffades på torsdagen i tjeckiska Prag för det första mötet inom den nya Europeiska politiska gemenskapen, EPG, som lanserats av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Detta möte äger rum i ett avgörande ögonblick för Europas framtid: Rysslands aggression mot Ukraina med utmaningar för vår delade säkerhet och stabilitet. Det påverkar oss alla på många sätt, sade mötesvärden, den tjeckiske premiärministern Robert Fiala efter mötet.

I olika format – en gemensam session, rundabordssamtal och enskilda överläggningar – diskuterade 43 ledare, Danmarks statsminister kunde inte komma, aktuella frågor som fred, energi, migration och ekonomi. Enligt planeringen fattades inga beslut och inga formella uttalanden gjordes.

– Istället ville vi skapa ett forum för meningsutbyte mellan europeiska länder, sade Fiala.

Andersson: Väldigt bra koncept

Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson välkomnade formatet.

– Det var ett väldigt bra koncept att vi kunde samlas så stora delar av Europa, också länder utanför Europeiska unionen. Det är bra att höra att det finns en väldig samstämmighet om att vi behöver stå upp mot Ryssland, fortsatt stötta Ukraina och att vi inte kan låta Ryssland vinna det här kriget, sade Andersson, enligt TT.

Mötesarkitekt Emmanuel Macron instämde i den slutsatsen.

– Vi har visat enighet hos 44 europeiska länder som mycket tydligt har sagt att vi fördömer den ryska aggressionen och stödjer Ukraina. Det har ett stort värde, sade Macron.

Han lyfte även fram att flera europeiska ledare som inte tidigare träffat varandra, som Armeniens Nikol Pasjinjan och Turkiets Recep Tayyip Erdoğan, fick möjlighet att samtala. Macron höll tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel även ett avskilt möte med ledarna för Azerbajdzjan och Armenien som ligger i väpnad konflikt med varandra.

Sju frågor att gå vidare med

Den franske presidenten identifierade sju frågor att arbeta vidare med från mötet utan att gå in på i detalj hur det skulle ske: 

1. Skydda viktig infrastruktur som rörledningar, kablar och satelliter

2. Hantera cyberattacker från bland annat Ryssland och Iran med samarbete mellan länderna, även mot desinformation och propaganda

3. Hitta liknande format för att diskutera regionala frågor för Svarta havet, Östersjön, Nordsjön och Kaukasus

4. Ukraina: Volodymyr Zelenskyj efterfrågade en motståndskraftfond för att hjälpa Ukraina

5. Samarbete och samordning om energipolitik för att driva ned energipriserna

6. Mer samarbeten för unga och universitetsstudenter

7. Mer samarbete om migration

Tre nya möten inplanerade

I vår ska nästa möte i det nya formatet hållas i EU-kandidatlandet Moldavien, därefter i Spanien följt av Storbritannien.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret