Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg underströk på onsdagen Natos orubbliga stöd till Ukraina.

Stoltenberg: Natos stöd för Ukraina är orubbligt

BRYSSEL 12 oktober 2022

Mer missilskydd till Ukraina och ökade vapenlager i medlemsländerna – det är några av diskussionpunkterna när Natos försvarsministrar idag onsdag träffas i Bryssel, i skuggan av ökat militärt hot från Ryssland. 

– Vi måste öka vår hjälp till Ukraina att försvara sig mot de fruktansvärda ryska attackerna på civilbefolkningen, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på onsdagen.

Under onsdagen och torsdagen träffas Nato försvarsministrar i Bryssel för att diskutera hur man bättre kan skydda kritisk infrastruktur, öka vapenproduktionen och ökat sitt stöd till Ukraina. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist deltar också i mötet – det första gången som Sverige deltar i ett Natomöte med status som inbjudet land, så kallad invitee (se faktaruta). 

– De senaste veckorna har vi sett den allvarligaste upptrappningen av kriget sedan den ryska invasionen i Ukraina i februari, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till mötet på onsdagen, och refererade till den ryska militära mobiliseringen, den illegala annekteringen av ukrainskt territorium, attacker mot ukrainska städer – och inte minst hoten om kärnvapen. 

– Budskapet från Nato-allierade kommer att vara att vi är orubbliga i vårt stöd till Ukraina och att vi kommer att stödja dem så länge det krävs, sade han. 

Högsta prioritet i stödet till Ukraina är nu bättre försvar mot luftangrepp. 

– Jag tror att vi alla har sett varför det här är viktigt; de fruktansvärda attackerna mot ukrainska medborgare, civila som skjutits och kritisk infrastruktur som förstörts. Så allt detta visar på ett akut behov av mer stöd till Ukraina vad gäller försvar mot luftangrepp. Allierade har redan tillhandahållit mycket men vi behöver ännu mer, sade Jens Stoltenberg. 

De allierade ska även diskutera ökad vapenproduktion och hur man ska se till att fylla upp sina vapenlager efter att de allierade har tagit från egna lager för att ge stöd till Ukraina i form av ammunition och vapen. 

– Detta har varit det rätta att göra men naturligtvis måste vi ta itu med hur vi ska fylla på lagren igen, sade Stoltenberg. 

Hur man bättre ska skydda kritisk infrastruktur ska också diskuteras – inte minst i ljuset av sabotaget mot rörledningarna i Östersjön.

Vad gäller de ryska kärvapenhoten skickar Nato enligt Jens Stoltenberg ett mycket tydligt budskap till Ryssland: att Nato är redo att skydda och försvara alla allierade. 

– Ryssland vet att kärnvapenkrig aldrig får utkämpas och vi övervakar naturligtvis noga ryska kärnvapenpositioneringar. Vi har förmedlat till Ryssland att ett eventuellt användande av kärnvapen kommer att få allvarliga konsekvenser för Ryssland, sade Jens Stoltenberg.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret