Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under onsdagens debatt i EU-parlamentet.

von der Leyen: EU redo för nästa steg i energipriskrisen

BRYSSEL 5 oktober 2022

EU-kommissionens ordförande vill se ett pristak på gas som en tillfällig lösning tills unionens energimarknad kan göras om i grunden och gemensamma uppköp. Efter sabotagen mot Nord Stream-ledningarna lägger hon samtidigt fram en fempunktsplan för att skydda energiinfrastruktur i EU.

Sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina i början av året har andelen av EU:s gasimport från Ryssland minskat från 41 procent till 7,5 procent. Samtidigt har gasförråden inför vintern fyllts till närmare 90 procent och gasanvändningen minskat med tio procent. Detta enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som under en debatt i EU-parlamentet på onsdagen menade att detta skapat en ”första skyddsbuffert”.

– Tack vare detta kan och kommer vi nu att ta nästa steg, sade von der Leyen när hon för EU-parlamentarikerna redogjorde för de viktigaste delarna i sin plan att på sikt ta EU ur det ”grepp som ryssarna har om oss genom sina fossila bränslen”.

– Allt handlar så klart om energipriser, sade von der Leyen.

Enligt henne ska kommissionen trappa upp förhandlingarna med länder som Norge för att få ned priset på importerad gas. I vår, då mycket av gasen används för att värma upp bostäder och byggnader i många länder i Europa, måste lagren åter fyllas upp för nästkommande vinter.

– Om vi då åter ser ett scenario där medlemsländer bjuder över varandra på den globala marknaden och därmed höjer priserna EU är detta inte hållbart. Vi måste ha gemensamma uppköp för alla medlemsländer, sade von der Leyen.

Hon pekade på att gas har tre huvudsakliga användningsområden: i industrin, värma upp byggnader och för att generera elektricitet. När det gäller den sistnämnda föreslår kommissionsordföranden ett pristak som en tillfällig lösning tills ett nytt system för att sätta elpriser kan tas i bruk.

– Detta pristak skulle även utgöra ett steg på vägen till en strukturell omdaning av vår elmarknad. I dag är fler medlemsländer öppna för [ett gaspristak] och vi är bättre förberedda på det.

Hon vill även se över priserna för gas som används till andra ändamål, inte minst för att hantera vad hon menar är rysk manipulering av gaspriserna.

– Detta är långtgående åtgärder, sade Ursula von der Leyen som kommer att lägga fram sin plan i detalj för diskussion bland medlemsländernas stats- och regeringschefer på fredagens informella EU-toppmöte i Prag.

Gemensam finansiering ska minska energiberoende 

Vidare föreslår von der Leyen att EU genom ”gemensam europeisk finansiering” tillför ytterligare medel till unionens RepowerEU-plan som ska minska medlemsländerna beroende av rysk energi genom bland annat minskad energianvändning, diversifiering och satsningar på icke-fossila energikällor. Pengarna ska gå till satsningar på ny gasinfrastruktur och förnybart så väl som stöd till hushåll och företag att investera i exempelvis att isolera byggnader eller installera värmepumpar.

– På detta sätt kan alla medlemsländer skynda på de nödvändiga investeringarna, modernisera vår energiinfrastruktur, garantera rättvis konkurrens mellan företag och behålla europeisk konkurrenskraft i världen. Vi måste göra denna investering och finansiering tillsammans som européer, sade von der Leyen som inte nämnde någon specifik summa.

Fempunktsplan efter Nord Stream-sabotage

Kommissionsordföranden tog även upp de misstänkta sabotagen av Nord Stream-ledningarna i Östersjön.

– [Detta] har visat hur sårbar vår energiinfrastruktur är. Rörledningar och undervattenskablar sammankopplar EU-medborgare och företag till världen. De är livsådran för data och energi. Det ligger i alla EU-invånares intresse att skydda denna viktiga infrastruktur bättre, sade von der Leyen som lade fram en fempunktsplan för att göra detta. 

Planen innebär bland annat stresstester av befintlig infrastruktur och använda EU:s satelliter för att upptäcka eventuella hot.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret