Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-förslag: Minskat plastberg ska skapa nya jobb

BRYSSEL 30 november 2022

Nu är det slut med små schampoflaskor på hotell och onödiga take away-muggar. Genom striktare EU-regler ska plastanvändningen minska i samhället. Samtidigt öppnar sig nya affärs- och jobbtillfällen menar EU-kommissionen.

– Det är uppenbart att vi behöver ett förändring i grunden, sade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius på onsdagen.

EU-kommissionen föreslog på onsdagen nya EU-regler för förpackningar för att komma tillrätta med det växande avfallet till följd av överanvändning av förpackningar. I genomsnitt genererar varje europé nästan 180 kilo förpackningsavfall per år – och plastberget bara växer. 

– Om vi inte stoppar den här trenden kommer plastavfallet att öka med 46 procent till 2030. Det är uppenbart att vi behöver ett förändring i grunden, sade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius på onsdagen.

De nya reglerna syftar till att stoppa denna trend. Enligt EU-kommissionen kommer de nya reglerna att säkerställa att konsumenterna bland annat slipper onödiga förpackningar, att förpackningarna blir mer återanvändbara samt tydligare etiketter för att kunna återvända material på ett korrekt sätt. 

Reglerna förväntas även få ner växthusgasutsläppen från förpackningar till 43 miljoner ton jämfört med 66 miljoner om lagstiftningen inte ändras – minskningen är ungefär lika mycket som Kroatiens årliga utsläpp.

– Med de nya reglerna föreslår vi avgörande steg för att göra hållbara förpackningar till normen i EU. Vi ska skapa rätt förutsättningar för att de cirkulära ekonomins principer – reducera, återanvända, återvinna – ska fungera, sade Virginijus Sinkevičius. 

Nya jobb

Dessutom kommer reglerna enligt kommissionen att skapa nya affärsmöjligheter för industrin och därmed skapa nya jobb. Enbart ökad återanvändning förväntas leda till mer än 600 000 jobb inom återanvändningssektorn till 2030, många av dem på lokala små och medelstora företag.

– Mer hållbara förpackningar och bioplaster handlar om nya affärsmöjligheter i den gröna och digitala omställningen, om innovation och ny kompetens, lokala jobb och besparingar för konsumenterna, sade Virginijus Sinkevičius.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret