Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-ledare efter klimatmötet: Mycket mer behövs

STOCKHOLM 21 november 2022

Företrädare för EU uttryckte besvikelse efter FN:s klimatmöte i Egypten.

– COP27 markerar ett litet steg mot klimaträttvisa men mycket mer behövs för planeten, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

 FN:s klimatmöte i Egypten, kallat COP27, som avslutades på söndagen, beslutade att en ny internationell fond ska inrättas för att hjälpa fattiga länder att finansiera förluster och reparationer av skador som klimatförändringen orsakat. Det välkomnades av EU som en “en ny metod för solidaritet” men i övrigt sågs resultatet från mötet som magert.

– COP27 markerar ett litet steg mot klimaträttvisa men mycket mer behövs för planeten. Vi har behandlat några av symtomen men inte botat patienten från febern, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på söndagen.

Ursula von der Leyen uttryckte även besvikelse över att mötet inte kunde leverera ett åtagande från världens största utsläppare att dra ner på användandet av fossila bränslen, och att det inte heller kom andra åtaganden om begränsningar av klimatpåverkan. 

Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP) stämde in i kritiken och pekade på att även skrivningarna kring den nya fonden lämnade mycket i övrigt att önska.

– Jag hade velat se mycket mer tydlighet kring vilka som ska ha rätt till ekonomiskt stöd från fonden, hur mycket pengar det handlar om, vad de ska gå till och framför allt vem som ska betala, sade Pär Holmgren i ett uttalande.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret