Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Avgörande vecka för ungerska EU-bråk

BRYSSEL 12 december 2022

Övriga EU-länder har enats om ett sätt att kringgå ett ungerskt vetohot samtidigt som kommissionen står fast vid sin analys att de ungerska åtgärderna för att få loss EU-pengar inte är tillräckliga.

EU har hotat att stoppa utbetalningar från två stora EU-fonder till Ungern med hänvisning till att landet inte lever upp till grundläggande demokratiska principer om rättsstatlighet. För att försöka tvinga övriga EU-länder att betala ut pengarna har den ungerska regeringen blockerat två förslag: ett mångmiljardstöd till Ukraina och en internationell överenskommelsen om bolagsskatter.

Kommissionen står fast vid utredning

EU-kommissionen har föreslagit att 7,5 miljarder euro i EU-stöd till Ungern ska stoppas med hänvisning till bland annat bristande arbete mot korruption. EU:s finansministrar skulle för en vecka sedan ha röstat om huruvida man skulle gå på kommissionens linje, men istället bad de kommissionen göra en ny utvärdering om de åtgärder som Ungern presenterat för att tillgodose kraven för att få EU-stödet utbetalt.

Sent i fredags kom svaret från EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn som meddelar att man analyserat de ändringar som skett från ungerskt håll sedan den första utredningen. I svaret slår kommissionen dock fast att de senaste ungerska åtgärderna i stort inte påverkar dess ursprungliga analys.

”[Hoten mot EU:s budget] har inte förändrats i ljuset av de senaste lagförändringarna som antagits i Ungern”, skriver Hahn.

Senast den 19 december måste EU-länderna ta ställning till kommissionens förslag om att frysa stödpengarna. Om inget beslut tas innan dess kommer de att betalas ut.

Fler miljarder kan stoppas

Parallellt har Ungerns plan på hur landet ska använda 5,8 miljarder euro ur unionens coronaåterhämtningsfond ännu inte godkänts. Om inte en majoritet av medlemsländerna ger planen grönt ljus innan årsskiftet kommer Ungern gå miste om 70 procent av summan.

Kreativ lösning för Ukrainalån

Ungern blockerar med sitt veto ett EU-lån på 18 miljarder euro till Ukraina. Men i helgen enades medlemsländerna i ministerrådet om en ”strukturell lösning” för att kringgå det ungerska vetot. Den lösningen innebär att medlemsländerna med EU-parlamentets godkännande kan börja betala ut mångmiljardlånet till Ukraina nästa år som planerat. EU-parlamentet väntas rösta om förslaget under denna vecka.

I kväll ska medlemsländernas EU-ambassadörer enligt Reuters diskutera frågorna inför veckans EU-toppmöte där stats- och regeringscheferna för sista gången i år träffas i Bryssel.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret