Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-parlamentet stänger dörren för Qatarlobbyister

BRYSSEL 15 december 2022

Efter mutskandalen lägger EU-parlamentet allt arbete som har med Qatar att göra på is och stänger tillträdet för landets lobbyister. Parlamentet ska även fram nya stramare lobbyistregler.

EU-parlamentet röstade på torsdagen med siffrorna 541 för, två mot och tre som avstod för en resolution som svar på den nyligen uppnystade korruptionshärvan där EU-parlamentariker och medhjälpare gripits av belgisk polis för att ha tagit emot mutor från Qatar.

De enades bland annat om att tillfälligt bordlägga allt arbete i EU-parlamentet som har med Qatar att göra. Det handlar bland annat om att ge qatarier rätt att resa in i EU utan visum och ett avtal om luftfart med landet. Lobbyister som arbetar å Qatars intressen portas samtidigt från parlamentet.

Parlamentet vill närmast sätta upp en två utredningskommittéer som dels ska granska denna härva och liknande där länder försöker köpa sig inflytande, dels se över parlamentets eget regelverk för öppenhet, integritet och korruption och föreslå reformer. En av de vice talmännen ska få i specialuppdrag att motverka korruption och ”utländsk inblandning” i parlamentets arbete.

I resolutionen, som stöddes av samtliga närvarande svenska ledamöter, lovar parlamentet även att strama upp sitt eget regelverk om när och hur EU-parlamentariker börjar arbeta för privata intressen efter att de slutat. I dag finns ett register där lobbyister frivilligt kan registera sig. Ledamöterna vill nu göra en sådan registering obligatorisk och att den även omfattar personer från länder utanför EU och tidigare EU-parlamentariker.

De ber även kommissionen att lägga fram ett förslag om att förbjuda donationer till EU-parlamentariker från länder utanför unionen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret