Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Socialdemokraternas EU-politiska talesperson Matilda Ernkrans, partiledare Magdalena Andersson och internationella sekreterare Paula Carvalho Olovsson höll pressträff på tisdagen.

(S): Regeringens och SD:s EU-samarbete oroar

BRYSSEL 13 december 2022

Regeringens samarbete med Sverigedemokraterna är mycket oroande när Sverige nu tar över EU:s ordförandeklubba, anser Socialdemokraterna. 

– Jag är bekymrad över vad man i praktiken kommer att göra när det är Jimmie Åkesson som kommer styra den svenska linjen under ordförandeskapet, sade Magdalena Andersson (S) på tisdagen.

Socialdemokraterna ifrågasätter regeringens samarbete med Sverigedemokraterna eftersom det, enligt partiet, kan ha negativ påverkan på det svenska EU-ordförandeskapet som drar igång om mindre än tre veckor. 

På en pressträff på tisdagen, dagen innan statsminister Ulf Kristersson (M) ska presentera regeringens prioriteringar för Sveriges EU-ordförandeskap, sade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att hon är bekymrad eftersom regeringen “valt att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i arbetet med ordförandeskapet”. 

– Att just när man kliver in i ordförandeskapet välja att samarbeta med ett parti som beskriver sig som Sveriges mest EU-kritiska, som har svårt att ställa sig bakom vissa av EU:s grundläggande värderingar, som struntar i klimatmålen och är kritiska till EU:s klimatpolitik – det är klart att det här är kontroversiellt, sade Magdalena Andersson och pekade på att många viktiga frågor, som klimat, migration och rättsstatens principer ligger på EU:s dagordning under våren och där regeringen behöver föra EU:s arbete framåt. 

– Jag är bekymrad över vad man i praktiken kommer att göra när det är [Sverigedemokraternas partiledare] Jimmie Åkesson som kommer styra den svenska linjen under ordförandeskapet, sade hon. 

Klimatomsvängning oroar

Socialdemokraternas talesperson i EU-frågor, Matilda Ernkrans, pekade under pressträffen bland annat på regeringens svängning i klimatfrågan. 

– Vi kan bara konstatera att under Kristersson har regeringen nu abdikerat från Sveriges roll att vara föregångsland i klimatfrågan. Det är inte bara så att man för en politik som ökar utsläppen utan de har också deklarerat att varken våra egna klimatmål eller EU:s är särskilt viktiga, sade hon. 

Matilda Ernkrans underströk att regeringens samordning med Sverigedemokraterna innebär att ingenting kommer att lämna regeringskansliet utan att SD har godkänt det. 

– Sverigedemokraterna erkänner ju inte ens att vi har en klimatkris, de tror inte på EU-samarbetet som ett sätt att lösa det här, sade hon. 


 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret