Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) och Jessica Polfjärd (M). Arkivbild.

Kristersson debatterar i EU-parlamentet

BRYSSEL 13 januari 2023

Statsminister Ulf Kristersson talar vid EU-parlamentets första session för året där ledamöterna även ska rösta fram en ny vice talman i efterspelet i Qatarhärvan. Ledamöterna väntas även debattera EU:s svar på amerikanska miljardstöd till företag och utsikterna för att inrätta en tribunal som kan åtala ryssar för krigsbrott i Ukraina.

Statsministern kommer till EU-parlamentet i Strasbourg på tisdag morgon för att presentera det svenska ordförandeskapets prioriteringar för det kommande halvåret. Därefter väntar en debatt med parlamentarikerna.

– Vi ser naturligtvis mycket fram emot att kunna välkomna statsministern till Europaparlamentet. Vi är extra glada för att man lyfter konkurrenskraften, sade EU-parlamentariker Jessica Polfjärd (M) vid en pressträff på fredagen.

Debatt om amerikanska subventioner

På onsdagen kommer EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel till parlamentet för att debattera fjolårets sista EU-toppmöte. Där diskuterade EU-ländernas ledare hur unionen bör svara på det amerikanska stödpaketet till gröna företag som man från europeiskt håll befarar kunna snedvrida konkurrensen. Den frågan väntas även EU-parlamentarikerna vilja dryfta inte minst som EU-kommissionen som ska lägga fram mer konkreta förslag i ämnet inför ett extrainsatt toppmöte i februari.

EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) tror att EU och USA kommer kunna hitta en lösning utan att det ska behöva urarta till ett handelskrig.

– Innan vi börjar skramla med vapnen så bör vi föra diskussionerna [med USA] så långt som möjligt. Jag tror varken USA eller EU är intresserade av att gå in i ett handelskrig när det ytterst handlar om att hantera Kina, sade Bergkvist.

Jessica Polfjärd pekar på en samsyn i frågan och varnar för att åtgärder kanske måste vidtas så att företag inte väljer att investera i USA snarare än EU för att de får mer statsstöd på andra sidan Atlanten.

– Som en frihandelsunion är det viktigt att vi står upp för frihandeln men också ser till att vi inte får några konkurrensnackdelar, sade Polfjärd.

Tribunal för ryska krigsbrott

I maj i fjol röstade EU-parlamentet för att en tribunal för att utreda ryska krigsbrott i Ukraina bör inrättas. I nästa vecka ska ledamöterna fråga ut kommissionen och det svenska ordförandeskapet om möjligheterna att faktiskt göra detta. Därefter ska parlamentarikerna rösta för en ny resolution på temat.

Ny vice talman ska väljas

EU-parlamentet har inte mindre än 14 vice talmän. I samband med Qatarhärvan avsatte parlamentet den brottsmisstänkta vice talmannen, den grekiska socialdemokraten Eva Kaili. Det vakanta uppdraget ska i veckan besättas men det är inte säkert att posten går till en socialdemokrat. Som tidigare rapporterat ställer ingen svensk upp för att bli vice talman.  

Avfallstransporter och plattformsarbete

På dagordningen står relativt få frågor om konkret lagstiftning. En av dessa är nya regler för avfallstransporter där parlamentet ska rösta om sin ståndpunkt inför kommande slutförhandlingar med medlemsländerna. Det handlar bland annat om att stärka insynen i avfallstransporter inom EU och om huruvida man bör införa strängare regler för avfallsexport till länder utanför unionen.

– Europa är en av de regioner som är absolut bäst på att hantera farligt avfall. Så lite som möjligt bör vi exportera till annat land och i sådana fall om det landet har en större kompetens att ta hand om avfallet, sade Erik Bergkvist.

Ledamöterna väntas även rösta om sin ståndpunkt om nya regler för plattformsarbetare som till exempel paketbud och matlevererare.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret