Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M), EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Sveriges statschef kung Carl XVI Gustaf inviger satellituppskjutningskomplexet på Esrange utanför Kiruna, den första av sitt slag i EU.

Svenska ordförandeskapet i full gång

STOCKHOLM 13 januari 2023

På fredagen invigdes Esranges nya satellituppskjutningsplats utanför Kiruna i närvaro av regeringen, kungen och EU-kommissionen. – Det här är ett stort ögonblick för Europa, sade  Ursula von der Leyen.

Statsminister Ulf Kristersson (M), EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Sveriges statschef kung Carl XVI Gustaf invigde på fredagen ett satellituppskjutningskomplex på Esrange utanför Kiruna, den första i sitt slag i EU.

– Den geopolitiska situationen, inte minst den ryska invasionen av Ukraina, har demonstrerat hur viktigt det är att den Europeiska Unionen har tillträde till rymden. Esrange unika geografiska placering gör den idealisk för satellituppskjutningar och andra rymdaktiviteter, sade Ulf Kristersson. 

Även Ursula von der Leyen var inne på samma spår när hon skulle beskriva Esrange nya betydelse. 

– Det här är ett stort ögonblick för Europa och dess rymdindustri, den första uppskjutningsplatsen på EU:s fastland, och erbjuder en oberoende tillgång till rymden. Det är exakt den infrastruktur vi behöver, sade Ursula von der Leyen och påpekade nyttan med satellitövervakning när det bland annat gäller att överblicka klimatförändringar eller trafikströmmar.

Administratör Europaportalen
Master

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret