Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade i EU-parlamentet på onsdagen.

Inför ettårsdagen av Rysslands krig: Ukraina kommer segra

BRYSSEL 15 februari 2023

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ser framför sig ett isolerat Ryssland, ett dystert uppvaknande för Putins imperiefantasier och ett starkare Ukraina. I det senaste sanktionspaketet mot Ryssland finns för första gången åtgärder riktade mot den iranska regimen för dess stöd till den ryska krigsmaskinen

– Ett år senare har Ryssland helt och hållet fjärmat sig från Europa, dess viktigaste ekonomiska relation och är isolerat på världsscenen. Ett år senare har Putins imperiefantasier vaknat upp till en dyster verklighet, medan Ukrainas drömmar är starkare än någonsin. Och de kommer att segra, inledde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen onsdagens debatt i EU-parlamentet med anledning av den kommande ettårsdagen av det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Hon sammanfattade EU:s svar i tre mål: stödja det ukrainska motståndet, underminera den ryska krigsmaskinen och möjliggöra ett ukrainskt EU-medlemskap.

Enligt henne har EU och medlemsländerna hittills stött Ukraina på olika sätt till ett värde av 67 miljarder euro och lovade fortsatt stöd.

von der Leyen offentliggjorde under onsdagen för ytterligare detaljer i det som ska bli unionens tionde sanktionspaket mot Ryssland.

– För första gången föreslår vi även att sanktioner ska införas mot iranska grupper och personer, inklusive dem som är kopplade till Irans revolutionsgarde, sade von der Leyen.

Paketet innehåller exportförbud på varor som Ryssland inte kan få tag i på annat håll såsom elektronik, specialfordon, maskindelar, och jetmotorer. Även ytterligare material och komponenter som kan användas i vapen stoppas. Det totala handelsvärdet på de stoppade varorna uppgår till elva miljarder euro.

En annan del av det tionde paketet är att se till att tidigare sanktioner faktiskt efterlevs. Ryska oligarker som försöker gömma eller göra sig av med frysta tillgångar ska spåras och den ryska centralbankens frysta tillgångar ska sammanställas. Tanken är att dessa medel ska kunna gå till att återuppbygga Ukraina.

Till svarta listan läggs ytterligare runt hundra personer och företag, bland annat personer som sprider rysk progaganda och desinformation och personer som rövar bort ukrainska barn.

Sanktioner – ett långsamtverkande gift

I debatten deltog även EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell som har till uppgift att samordna medlemsländernas och kommissionen åtgärder i frågan. Han försvarade de nio sanktionspaket som EU redan infört och pekade på deras konsekvenser för rysk ekonomi.

– Sanktionerna fungerar som ett långsamtverkande gift. Det går långsamt men de fungerar och det de gör är oåterkalleligt, sade Borrell.

Han pekade på att de ryska inkomsterna från naturgas nu är nästan 50 procent lägre en för ett år sedan, att det ryska budgetunderskottet är 14 gånger högre än för ett år sedan och att landet handelsöverskott är det lägsta sedan 2007.

Brett stöd

I EU-parlamentet är stödet för unionens ageranden i frågan mycket brett. Några påpekade dock att EU borde ha reagerat tidigare mot Ryssland – redan vid annekteringen av Krim 2014.

Endast ett fåtal ledamöter på de yttersta höger- och vänsterkanterna invände under onsdagens debatt. De kräver att EU slutar stödja Ukraina, drar tillbaka sanktionerna och fokuserar på fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland.

Utrikesrepresentant Josep Borrell anklagade förespråkarna för att sluta stödja Ukraina för att vara naiva och verklighetsfrånvända.

–  Tror ni verkligen att det skulle tvinga Putin till fredsförhandlingar om vi slutade [tillhandahålla Ukraina vapen]? Se mig i ögonen och säg att ni accepterar att ryska trupper stövlar in i Kiev och installerar en regim likt den i Belarus. Det är vad som skulle ske om vi slutade ge militärt stöd till Ukraina, sade Josep Borrell.

I morgon torsdag röstar EU-parlamentet om en resolution i frågan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret