Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Svenskarna skiljer sig från de flesta andra länderna i sina svar på landets respektive den privata framtiden. Arkivbild.

Svenskar ser dystert på landets framtid – positivt på den egna

BRYSSEL 27 februari 2023

Svenskarna har den mest pessimistiska framtidssynen i EU för ekonomin och jobben i landet. Men på det privata planet hör man paradoxalt nog till de mest positiva.

EU-kommissionen har låtit tillfråga invånarna i medlemsländerna om deras förväntningar på det kommande året. På den övergripande frågan om situationen i landet svarar 55 procent av svenskarna att de tror att det kommer bli sämre. Det är den näst högsta andeln i hela EU och kan jämföras med Danmark den lägsta andelen pessimister.

När det gäller ekonomin i landet har svenskarna de allra dystraste framtidsutsikterna – nästan två av tre tror att det kommer bli sämre de kommande tolv månaderna.

Även på arbetsmarknadsområdet har svenskarna den mest negativa synen i EU, över hälften tror att det kommer bli sämre för sysselsättningen på ett nationellt plan under året.

Inte lika negativa på personligt plan

När samma frågor ställs men med individen som utgångspunkt är svenskarna något paradoxalt inte alls lika negativa. Endast sex procent av svenskarna tror att livet i allmänhet kommer bli sämre – bara i Finland och Danmark är man mindre pessimistisk.

När det gäller hushållsekonomin tror 15 procent av svenskarna att de kommer få det sämre – tydligt under EU-snittet på 24 procent.

Samma positiva trend finns för den privata jobbsituationen där fyra procent i Sverige tror det kommer försämras under året.

Detta resultat skiljer sig från de flesta EU-länder där en mer pessimistisk syn på det egna landets framtid korrelerar med en mer pessimistisk syn på den egna framtiden. I Sverige verkar de dystra framtidsutsikterna bara gälla landet och inte en själv.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret