Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Oljeledningen Druzjba kopplar samman Ryssland med Tyskland och är en av världens största i sitt slag. Arkivbild.

EU:s handel med Ryssland halverad

BRYSSEL 3 mars 2023

Jämfört med för ett år sedan har EU:s handel med Ryssland minskat kraftigt. Minskningen beror dock delvis på att handeln mellan EU och Ryssland ökade markant innan landet anföll Ukraina.

I december i fjol uppgick varuhandeln mellan EU-länderna och Ryssland till ett värde av 14,6 miljarder euro, visar siffror från Eurostat på fredagen. Ett år tidigare, innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, var värdet på handel 26,4 miljarder euro. Det är minskning med närmare 45 procent.

Man ser även en tydlig minskning i EU:s export till Ryssland direkt i samband attacken i slutet av februari 2022.

Vid årsskiftet utgjorde EU:s export till Ryssland två procent av unionens totala export. På importsidan utgör numera ryska varor drygt fyra procent av värdet på EU:s totala import. I båda fall är det en halvering jämför med februari 2022.

Den stora minskningen i värdet förklaras delvis av att varuhandeln mellan EU och Ryssland året innan invasionen hade byggts upp till det högsta uppmätta värdet sedan Eurostat började föra bok 2002.

Beroendet av rysk energi fasas ut

EU satte efter invasionen som mål att senast 2027 göra sig oberoende av rysk energi. I slutet av 2022 hade ett separat importstopp för rysk kol gjort att importen var obefintlig.

Värdet på EU:s import av både rysk olja och gas var som högst i mars 2022. I slutet av fjolåret hade den importen minskat med 56 procent för olja och 33 procent för naturgas.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret