Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns justitieminister Judit Varga i samtal med Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer. Arkivbild.

Ungern hindrade gemensamt EU-stöd till krigsbrottsutredning

BRYSSEL 21 mars 2023

De senaste dagarna har den ungerska regeringen vid två tillfällen vägrat ställa sig bakom EU:s politiska stöd till Internationella brottmålsdomstolens arbete med att ställa Vladimir Putin till svars för krigsbrott.

I förra veckan utfärdade Internationella brottmålsdomstolen ICC en arresteringsorder på den ryske ledaren Vladimir Putin som anklagas för krigsbrott. På söndagen utfärdade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell ett uttalande som välkomnade ICC:s besked som ett led i att ställa ryska ledare till svars för de brott de beordrar, möjliggör eller begår i Ukraina.

EU-uttalande i utrikes frågor – där alla medlemsländer har vetorätt – kan förekomma i tre grader av tyngd: lägsta nivån är uttalanden från talespersoner, därefter uttalanden från utrikesrepresentanten och så det tyngsta när alla EU-länder ställer sig bakom ett uttalande. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar nu att uttalandet om stödet till EU:s nedgraderades till att komma från utrikesrepresentant efter att den ungerska regeringen lagt in sitt veto mot ett EU-gemensamt uttalande.

I går måndag utfärdade 26 EU-länders justitieministrar ett separat uttalande i samma fråga. Som enda EU-land valde Ungern inte heller att ställa sig bakom detta uttalande.

”Rysslands oprovocerade och omotiverade angreppskrig mot Ukraina är ett grovt brott mot internationell rätt. Att utkräva ansvar för de grundläggande internationella brott som begås i Ukraina är en prioritet för EU:s medlemsstater och vi erbjuder vårt fulla stöd till ICC, Ukraina och det internationella samfundet i deras ansträngningar att ställa förövarna av dessa brott till svars”, heter det i uttalandet. 

Ungern är Rysslands närmast allierade EU-land och har tidigare vid flera tillfällen blockerat unionens arbeta med att införa sanktioner för landets angrepp på Ukraina.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret